Winkeldief krijgt nu altijd boete

Elke winkeldief moet voortaan ten minste een boete krijgen. De winkelier die aangifte doet van diefstal zal van de politie of justitie bericht krijgen over wat er met de aangifte is gedaan.

Door deze maatregelen van het openbaar ministerie moet de aangiftebereidheid bij winkeliers toenemen. Als duidelijk is dat de aangegeven persoon schuldig is, zal hij altijd een straf krijgen. In de meeste gevallen zal dat een boete van minimaal tweehonderdvijftig gulden zijn.

Tot nu toe is het slecht gesteld met de aangiftebereidheid van de detailhandel, meent de Raad Nederlandse Detailhandel. Bij veel winkeliers bestaat de indruk dat een winkeldief niet gestraft wordt na aangifte op het politiebureau. De raad is daarom blij met de maatregelen van het openbaar ministerie. De belangenorganisatie verwacht dat de bereidheid bij winkeliers om winkeldieven aan te geven, flink zal toenemen.

Winkeldiefstal is een groot en nog steeds flink groeiend probleem in Nederland. In juni maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekend dat alleen de supermarkten vorig jaar al driehonderd miljoen gulden schade hebben geleden door diefstal, overvallen en agressie.

In 1997 was het schadebedrag door criminaliteit nog tweehonderdvijftig miljoen gulden. Het grootste deel van deze schade is te wijten aan winkeldiefstallen. (ANP)