Wessels bereikt voor de eerste maal tweede ronde

Twee jaar lang leek de top-100 van de wereldranglijst een onneembare barrière voor Peter Wessels. Als uithangbord van de Richard Krajicek Foundation, die de eerste stappen in zijn tenniscarrière financierde, leek de vergelijking met zijn weldoener slechts remmend te werken op de 21-jarige Elburger. Vier keer sneuvelde Wessels in de eerste ronde van een grandslamtoernooi.

Gisteravond brak hij op de US Open de ban. In het grillige duel met Mariano Zabaleta toonde de nummer 115 van de wereld karakter bij een uitzichtloze achterstand in de vierde set. Na vijf sets (4-6, 6-3, 3-6, 7-6 en 6-2) haalde de Nederlandse qualifier eindelijk een grote vis op het droge.

In de tweede ronde treft hij de Australische veteraan Mark Woodforde. De progressie van Wessels stond in schril contrast met de afgang van Jan Siemerink, die afgelopen nacht in de partij tegen de Duitse qualifier Lars Burgsmüller speelde als een kind op zijn eerste vioolles.

In vijf sets (6-1, 6-7, 3-6, 6-3 en 6-2) incasseerde De Duitser, de nummer 143 van de wereld, een opvallende zege op Siemerink, die vorig jaar op de US Open nog de vierde ronde bereikte. Paul Haarhuis versloeg wel een Duitse tegenstander. In drie sets (6-4, 6-1 en 6-4) tegen Hendrik Dreekmann verlengde de 33-jarige Brabander zijn verblijf op Flushing Meadows.

Siemerink brengt in de Davis-Cupwedstrijd tegen Ecuador, eind van deze maand, het grootste offer om Nederland voor de wereldgroep te behouden, want hij moet daarna zijn titel in Toulouse verdedigen. Hij haalde gisteravond dan ook fel uit naar de dissidenten Krajicek en Van Lottum. ,,Het is volstrekte flauwekul dat Richard en John zich verschuilen achter hun individuele belangen'', zei Siemerink.

,,Krajicek had gewoon geen zin om naar Ecuador te vliegen en het excuus van Van Lottum dat hij aan zijn ranking moet denken, slaat helemaal nergens op'', vindt Siemerink. ,,John had moeten beseffen dat hij over twee jaar de vaandeldrager van het Davis Cupteam kan zijn. Hij heeft Schalken in de steek gelaten. Maar de een zuigt nu eenmaal beter uit zijn duim dan de ander. Het is triest dat Nederland twee tennissers heeft voor wie de Davis Cup niets betekent.''