`Verhaal over geheim leger Zwitserland was gelogen'

Wat moet Zwitserland als Carla del Ponte straks vertrokken is? De Zwitserse ster-juriste, binnenkort hoofdaanklager van het Joegoslavië- en Rwanda-tribunaal van de VN, moest er gisteren aan te pas komen om de waarheid in de affaire-Bellasi uit de hoofdverdachte te persen.

Del Ponte is in Zwitserland hoofdaanklager en advocaat-generaal en ook nog eens chef van magistratuur, politie en geheime dienst. De zaak tegen de van verduistering verdachte boekhouder van de geheime dienst Dino Bellasi werd tot nu toe behanddeld door haar plaatsvervanger Felix Bänzinger. Dit weekeinde moest hij nog aarzelend erkennen dat Zwitserse militairen met wapens uit Bellasi's geheime arsenaal hadden geoefend.

Del Ponte, berucht als bestrijdster van criminelen die zich aangetrokken voelen tot het Zwitserse bankgeheim, had gisteren een stevig gesprek met Bellasi, met als resultaat dat hij heeft toegegeven het hele verhaal te hebben verzonnen. Volgens Bellasi's advocaat, die alle beweringen van zijn cliënt tot nu toe gretig in de publiciteit bracht, heeft Bellasi er spijt van de Zwitsers een verhaal op de mouw te hebben gespeld alleen om zichzelf vrij te pleiten.

De superieuren van Bellasi, die volgens diens beschuldiging opdracht gaven tot de oprichting van een los van de regering opererende geheime dienst, kunnen wat Del Ponte betreft weer aan het werk. Alleen tegen de geheime-dienstchef Fred Schreier loopt nog een onderzoek, omdat hij wel erg gemakkelijk handtekeningen zette onder financiële transacties van Bellasi. Maar ook al verstomt de roep om een parlementaire enquête, voorlopig zijn nog lang niet alle vragen beantwoord.