Uit Europa's regio's

Het project luistert naar de naam TLI (Télévisions locales indépendantes). De kwaliteit van de programma's is voorshands bescheiden: veel kaasmaken op de boerderij of gesponsorde filmpjes over de zegeningen van de rode Bordeaux. Maar niettemin is het vorige week gestarte televisiestation TLI, gevestigd in Clermont-Ferrand, een mooi voorbeeld van een van de manieren waarop de relatief goedkope digitale techniek het aangezicht van televisie verandert. Heel Europa kan sinds vorige week via de satelliet (Hot Bird, 13 graden oost, 12.475 h) namelijk kennis nemen van wat de enthousiaste bedrijvers van twintig kleine, regionale televisiestations in Frankrijk te bieden hebben.

In Nederland is het, merkwaardig genoeg, regionale televisiezenders verboden hun programma's buiten het gebied van hun uitzendvergunning te verspreiden. Canal+-Nederland, dat het voorlopig enige Nederlandse digitale platform beheert, heeft enkele jaren wel geprobeerd een zender in het leven te roepen die de hele dag het beste van de regionale zenders laat zien, maar dat strandde op tal van formele en praktische bezwaren. Het enige wat bij een dergelijke uitwisseling in de buurt komt is het programma Regiojournaal dat wekelijks op het Nederlandse satelliet-station voor het buitenland, BVN (Astra, 19,2 graden oost, 12.574 h), te zien is en ook door enkele deelnemende regionale televisiestations wordt doorgegeven.

Steeds meer regio's in Europa zetten overigens een lokaal station op de satelliet. Spanje lijkt hiermee het verst gevorderd. Canal Canarias (Astra, 12.246 V) is niet veel meer dan één 24 uur per dag durende televisiespot voor vakantie op de Canarische eilanden, waarbij natuurschoon en sportieve mogelijkheden tot in den treure worden opgehemeld, met geluid in – naar keuze – Spaans, Duits, Frans of Engels. Misschien een ideetje voor de promotie van Holland als vakantieland?

Andere regio's van Spanje hebben een wat professioneler aanpak. TV Andalucia (op dezelfde frequentie als Canal Canarias) is al een echt televisiestation, met – toppunt van professionaliteit – een eigen versie van de Mini Playbackshow. Nog échter is TVC, het station van Catalonië, waarvan de journaaluitzendingen soms wel enigszins herinneren aan de Oost-Europese televisiestations van vroeger. Maar al te vaak beginnen ze met een overzicht van wat de president van Catalonië, een autonome regio binnen Spanje die zich graag een zelfstandige Europese natie voelt, nu weer voor belangrijks heeft gedaan (Astra 11.934 v).

Ook Italië kent regionale televisiezenders op de satelliet, al is hier – anders dan in Spanje – niet zozeer de hand van regionale overheden zichtbaar, doch komen ze voort uit lokaal ondernemerschap. De gevolgen daarvan blijven niet uit. Het programma-aanbod bestaat voor een groot deel uit uiterst vage (want illegaal gekopieerde) speelfilms uit een ver verleden, eindeloze programma's waarin een heer of dame de telefoon beantwoordt om over persoonlijke problemen te spreken of iemand de kaart te leggen, en in de late uurtjes enig bloot. Op Hot Bird 10,719 V zijn drie van zulke zenders te vinden: het Sardijnse Sardegna Uno en zelfs twee, naar we moeten vrezen rivaliserende stations uit Sicilië, Sicilia Uno en Sicilia International.

Treurig nieuws: de Nederlandse versie van Cartoon Network is digitaal helaas niet meer zichtbaar op Astra. Naar verluidt zal ook TNT, de klassieke filmzender die eveneens Nederlandse ondertitels heeft, uit beeld verdwijnen voor niet-abonnees.

    • Raymond van den Boogaard