SUKADELAPJES SRANAN

De Surinaamse huisvrouw stooft haar vlees op verschillende manieren, bijvoorbeeld op Javaanse, hindoestaanse of creoolse wijze. In dit recept zal ik de creoolse versie gebruiken. Het grappige van dit gerecht is dat je het met rijst, aardappel en zelfs met macaroni of spaghetti kan opdienen. Als u er de tijd voor heeft is dit gerecht zeker de moeite waard.

Neem 500 gram sukadelappen, leg ze in met zout, peper en een snufje foelie. Doe er vier eetlepels verdunde azijn over en laat ongeveer een half uur staan.

Snijd 2 uien en 3 tomaten in dunne ringen. Verhit in een pan met een dikke bodem 1 eetlepel olie en 2 eetlepels boter of margarine. Haal de sukadelapjes uit de marinade en bak ze aan beide kanten mooi bruin.

Haal het gebakken vlees uit de pan en fruit de uien en tomaten hierin. Vervolgens doet u er de tomatenpasta, 1 theelepel zeezout, het gebakken vlees en het Madame Jeanette pepertje erbij. Voeg 2,5 dl warm water toe, eetlepel piccalilly en een theelepel suiker. Draai de vlam laag en laat het vlees 2 uur sudderen. Als het water verdampt is, kunt u er weer 2,5 dl warm water aan toevoegen.

Van de gestoofde sukadelapjes kunt u ook een heerlijke macaronischotel maken. Hier het recept. Snijd het vlees als het klaar is in stukjes, roer door de saus fijne doperwten, wortelen en mais. Beboter een schaal, doe er een laag gekookte macaroni in, leg daarop het gesneden vlees, de groenten met de saus, plakjes hardgekookt ei, dun gesneden uienringen en bedek dit alles met een laag macaroni. Strooi er paneermeel over en hier en daar een klontje boter. Bak de macaronieschotel in een matig hete oven gedurende 20 minuten.

    • Nel Thou Tam Sin