Sint Maarten

Vreemd genoeg, constateerde Max Pam in NRC Handelsblad van 6 augustus, maakt het Franse deel van Sint Maarten een veel welvarender indruk dan het Nederlandse. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Het verschil tussen Sint Maarten en Saint Martin luidt namelijk `Brussel'. Het Franse deel is, evenals Martinique, Guyana een integraal deel van Frankrijk. Bestuurlijk-administratief gezien heeft het de status van sous-préfecture van het Franse departement Guadeloupe, en verschilt dus niet van delen van, bijvoorbeeld Creuse, Lot of Haute-Marne. Niks `status aparte' dus.

Op grond van de sociaal-economische criteria voor gebieden met een ontwikkelingsachterstand in Europa komen de Départements d'Outre-Mer dan ook al jaren in aanmerking voor steun uit de Europese structuurfondsen. In de periode 1994-'99 waren zij doelstelling-1-gebied. Op grond hiervan ontving Guadeloupe in deze periode in totaal 345 miljoen euro (760 miljoen gulden) aan bijstand.

Het geld wordt geïnvesteerd in de toeristische sector, infrastructuur, gezondheidszorg, opleiding en communicatie. Overigens dragen de Franse overheid en het bedrijfsleven naast de Brusselse gelden ook zelf substantieel financieel bij aan de projecten.

    • A. Gaaff