Russische wanbetalers zonder stroom

Het Russische Unified Energy Systems heeft de stroomvoorziening aan 20.000 debiteuren, waaronder ziekenhuizen en scholen, afgesloten. De enige leverancier van stroom in Rusland heeft deze stap genomen om de oliereserves voor zijn centrales te bewaren voor de wintermaanden, aldus UES gisteren. Het energiebedrijf kampt met 147 miljard roebel (12,4 miljard gulden) aan onbetaalde electriciteitsrekeningen. Vooral overheidsinstellingen blijven in gebreke. Als gevolg kan UES het gas, de olie en kolen niet betalen om zijn centrales op gang te houden en heeft het een uitstaande schuld van 66,5 miljard roebel bij zijn grondstoffenleveranciers. ,,Er is geen energiecrisis in dit land, er is alleen een geld- en betalingscrisis'', aldus UES-topman Alexander Remezov. (AP)