Richting Twin Peaks

Bij de EHBO arriveert een ziekenhuisarts op rolski's; een van zijn net ontslagen patiënten kijkt verbaasd om en wordt aangereden door een ambulance. In de kraamkamer heeft een mooie verpleegster een monstertje gebaard; het gedrocht ontsnapt en laat een spoor van bloed en slijm achter. Een verdieping lager komt een vrijmetselaarsloge van corrupte medici bijeen en in de spoelkeuken reppen twee afwassers met het syndroom van Down over mysteries en horrorscenario's die het ziekenhuis bedreigen.

Wie bij deze beschrijvingen geen beelden voor zich ziet – schokkerig en schuin, bruin of groen van kleur – behoort niet tot de doelgroep van `Ricorso', deel 6 van de `soap noir' Het Rijk (Riget/The Kingdom) die regisseur Lars von Trier voor de Deense televisie maakte. Al in de eerste afleveringen, die vorig jaar door de NPS werden uitgezonden, betoonde Von Trier (Breaking the Waves) zich een onconventioneel verteller, die meer had opgestoken van Twin Peaks dan van Medisch Centrum West. In zijn hospitaal huizen niet alleen de gebruikelijke bacteriën of kinnesinnetjes tussen het verplegend personeel, maar ook kwade geesten en schimmen uit het verleden. Geen wonder, zo meldt een voice-over aan het begin: `Het Rijksziekenhuis is gebouwd op eeuwenoude moerasgrond' en `Hoogmoed komt voor de val als het spirituele wordt ontkend.'

Het Rijk is Von Triers hommage aan het spirituele, maar in deel 1 tot en met 5 hield hij zich in en concentreerde hij zich op de absurde menselijke verhoudingen in het ziekenhuis. Vooral het optreden van de Zweedse Denenhater dokter Stig Helmer, die uit alle macht een van zijn medische fouten in de doofpot probeert te stoppen, leverde hilarische momenten op. Zijn gestuntel, en dat van onder meer een wraakzuchtig dokterszoontje en een naïeve geneesheer-directeur, contrasteerde subliem met de spookachtige sfeer in de naargeestige gangen en krochten van het vervallen hospitaal.

Ik heb de delen 7 tot en met 11, die door de NPS de komende twee weken worden uitgezonden, nog niet gezien, maar `Ricorso' valt niet mee. Dat komt doordat je veel van de verwikkelingen uit het voorafgaande vergeten bent, en ook doordat de horror de overhand heeft gekregen. Daarmee lijkt Het Rijk de weg te gaan van Twin Peaks, dat na een aantal afleveringen té uitzinnig en uiteindelijk saai werd. Het is nu eenmaal niet makkelijk om een soap goed vol te houden.

Riget/The Kingdom, Ned.3, 23.25-0.15u.

    • Pieter Steinz