Quannum

Quannum is een rap-supergroep met leden van Jurassic 5, Blackalicious, Company Flow en met Dj Shadow (van de succes-cd Endtroducing, uit 1996). Hun eerste plaat Spectrum (uitgebracht door het Engelse triphop-label Mo'Wax) is een uiteenlopend geheel van zwoele rap, disconummers en ongeorganiseerd geschreeuw. Zo zingen de leden van Jurassic 5 alsof ze demonsteren: meerstemmig dreunen ze hun teksten. Maar dit is minder drammerig dan het lijkt, want halverwege het nummer begint het te klinken als een kinderliedje dat door een klas verveelde kleuters wordt opgezegd. Daarna is de rap van Blackalicious opwindender, hun stemmen lijken alle kanten op te springen. In Divine Intervention figureerde Dj Shadow als muzikant, maar in de hectische beats is niets te herkennen van de dromerige mozaïeken van zijn eerdere werk.

Andere raps worden hier omlijst door gruizige orgels en funky bassen. Want wat deze verschillende rappers en muzikanten onderling verbindt, is de liefde voor de funk. Zo aangenaam kreupel funky als het aloude Memphis Soul Stew is bijvoorbeeld I Changed My Mind. Al is de plaat niet helemaal het meesterwerk geworden dat je, afgaand op de namen van de deelnemers, mocht verwachten, er staan een paar prachtige uitschieters op.

Quannum. Spectrum (MWR 110 CD)

    • Hester Carvalho