Politie wordt uitgerust met pepperspray

Politieagenten worden uiterlijk over twee jaar uitgerust met busjes pepperspray. Dat heeft minister Peper (Binnenlandse Zaken) gisteren in de Tweede Kamer aangekondigd.

Hoewel de bewindsman al langer overtuigd is van het nut van de spray, wil hij nog een proef afwachten die door de korpsen Rijnmond en Brabant-Noord moeten worden gedaan.

Bij de proef gaat het er vooral om te bekijken wat de uitwerking van pepperspray is op astmapatiënten. Er wordt al sinds 1996 onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gas. Uit een studie van TNO bleek eerder dat als de Nederlandse politie pepperspray als wapen zou gaan hanteren er geen risico's voor de gezondheid van mensen met astmatische aandoeningen zijn. TNO heeft het gas op dieren getest in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In 1996 was al uit literatuuronderzoek gebleken dat pepperspray voor gezonde mensen geen veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Voorwaarde is wel dat de politie goede instructies en training krijgt in het gebruik. De spuitafstand dient tussen twee en vier meter te liggen en de spuitduur moet liefst niet langer dan een seconde zijn. Ook mag de straal zo min mogelijk uitwaaieren. Degene die door het gas is getroffen, moet snelle en doeltreffende nazorg krijgen. Het gas mag niet in groepen worden gebruikt.

De spuitbus wordt gezien als wapen bij uitstek om het `gat tussen wapenstok en pistool' op te vullen. Van de wapenstok gaat al lang geen afschrikkende werking meer uit, zeker niet als de politie geconfronteerd wordt met gewelddadige groepen jongeren, zo stellen deskundigen. Maar om escalatie van geweld te voorkomen, is de politie over het algemeen terughoudend met het trekken van het dienstpistool. Om als ordehandhaver toch geloofwaardig te blijven, wordt daarom al langer gepleit voor de pepperspray als derde geweldsmiddel. Uit de Verenigde Staten en Canada meldt de politie positieve ervaringen met het gas.

De fracties van VVD, CDA, D66 en SGP willen dat Peper de spray snel ter beschikking stelt. CDA-woordvoerder Rietkerk wil dat de politie er al tijdens het Europees kampioenschap voetbal, komende zomer, over beschikt. Ook VVD'er Nicolaï vindt dat er genoeg onderzoek is gedaan. PvdA en SP twijfelen nog over de extra zekerheid die de spuitbus agenten in geweldssituaties moet geven.