Paniek in Turkse stad Izmit door naschokken

In de Turkse stad Izmit hebben de bewoners de nacht in grote angst doorgebracht na de twee naschokken van gisteren, van respectievelijk 5.2 en 4.6 op de schaal van Richter. Een dertigjarige man kwam om het leven bij de beving toen hij werd bedolven onder puin. Ten minste 166 anderen werden gewond.

De nieuwe schokken, 20 minuten na elkaar, die in het hele rampgebied van de beving van twee weken geleden werden gevoeld, leidden tot grote paniek. In Izmit renden veel mensen in vertwijfeling naar parken en open plekken. Na de beving stond er bij alle uitvalswegen van de stad grote files auto's met mensen die de stad wilden verlaten. In Adapazari liet de gouverneur na de schokken via auto's omroepen dat de situatie veilig was en dat de mensen konden terugkeren naar hun huis. Maar slechts weinig mensen gaven gehoor aan die oproep. De meeste gewonden vielen omdat bewoners zo bang waren dat ze in paniek uit het raam en van balkons afsprongen toen zij voelden dat de grond opnieuw begon te bewegen.

Het observatorium van Istanbul heeft inmiddels laten weten dat er nog ten minste een maand naschokken zullen komen, maar dat er zeker geen gevaar is voor een nieuwe grote ramp. Veel Turkse kranten publiceren al enige weken tekeningen en statistieken waaruit blijkt dat in de loop der jaren de aardbevingen in Turkije steeds meer naar het westen opschuiven. De volgende aardbeving, zo luidt een veelgehoord doemscenario, zou binnen tien jaar plaatshebben in de Zee van Marmara, net buiten Istanbul.

In Turkije neemt de druk op de autoriteiten steeds meer toe om duurzaam onderdak te vinden voor de naar schatting 200.000 mensen die door de ramp dakloos zijn geworden. Over zes tot zeven weken zet de Turkse winter in en de tenten, waar de meeste daklozen in verblijven, worden dan te koud. Premier Ecevit onderstreepte gisteren nog eens dat de regering alles onder controle denkt te hebben. ,,Gisteren hebben we Bevrijdingsdag gevierd'', zei Ecevit tijdens een bezoek aan het rampgebied in een verwijzing naar de Turkse nationale feestdag van 30 augustus. ,,Vergeleken met de bevrijding van Turkije is dit een peulenschil.''

Het officiële dodencijfer van de aardbeving van twee weken geleden is vanochtend op 14.494 gekomen, aldus het persbureau Anadolu. Er worden nog steeds doden uit het puin gehaald. Volgens Anadolu worden nog ruim 25.000 mensen aan hun verwondingen behandeld.

De sanctiecommissie van de Verenigde Naties voor Irak heeft er geen bezwaar tegen dat Bagdad de Turkse overheid voor 10 miljoen dollar olie schenkt ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving. Goedkeuring door de Veiligheidsraad van de VN is daarmee vanavond verzekerd, aangezien alle 15 leden van de raad in de commissie zijn vertegenwoordigd. Volgens diplomaten is de commissie op humanitaire gronden met het Iraakse aanbod akkoord gegaan, met de toevoeging dat het eenmalig moet blijven. De gift telt niet mee voor het Iraakse olie-exportquotum. In het kader van de olie-voor-voedselregeling met de VN mag Irak elke zes maanden voor 5,2 miljard dollar olie exporteren om onder strikte controle levensmiddelen en medicijnen voor zijn bevolking te kopen. (AP)