Oranje op Internet

Wie antwoord wil hebben op de vraag of kroonprins Willem-Alexander een nieuwe vriendin heeft, komt op de afgelopen nacht geopende Internetsite van het Koninklijk Huis bedrogen uit. Net als de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) geeft ook het virtuele koningshuis (www.koninklijkhuis.nl) geen duidelijkheid over Maxima Zorreguieta.

De site toont bij binnenkomst een welkomsttekst in vier talen (Nederlands, Engels en – niet geheel foutloos – Duits en Frans). De layout wordt bepaald door een gestileerde foto van een zandstrand met daarboven een koninklijk blauwe lucht. Het wapen van Nederland staat fier in de branding. Horizontale lijnen en schilderijen van Piet Mondriaan domineren de vormgeving van de pagina.

Op de site is informatie te vinden over de leden van het koninklijk huis, een agenda met de belangrijkste publieke bezigheden van de koningin en haar familie, over aanspreektitels van leden van de koninklijke familie en over wanneer wel en wanneer niet de vlag uit mag. Ook kan de bezoeker informatie krijgen over de hoogte van de uitkering aan koningin en familie en is er een aparte kinderpagina met spelletjes en tekeningen.

De informatie op de site is de afgelopen anderhalf jaar door de RVD zelf verzameld en bewerkt. Opmerkelijk is dat de RVD ook aandacht besteedt aan voor de koninklijke familie minder prettige affaires. Zo staan in het lijstje met veel gestelde vragen korte tekstjes over `mejuffrouw Greet Hofmans' en over Lockheed.