Kabelbedrijf UPC koopt net Haarlem

Kabelmaatschappij UPC koopt voor 150 miljoen gulden het Haarlemse kabelnetwerk. De abonnees van het Haarlemse kabelnet wordt gratis een decoder ter beschikking gesteld.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem heeft gisteren ingestemd met de verkoop. UPC betaalt voor het Haarlemse netwerk 2.300 gulden per aansluiting. Die prijs komt dicht in de buurt van de kleine 2.700 gulden per aansluiting die het bedrijf eerder dit jaar op tafel moest leggen voor de uitbreiding van zijn belang in het Amsterdamse kabelnet A2000 (535.000 abonnees). UPC betaalde eind juni 350 miljoen dollar (dik 700 miljoen gulden) voor de uitbreiding van zijn belang van vijftig naar honderd procent.

Van de overnameprijs van 150 miljoen gulden stelt de gemeente Haarlem 20 miljoen gulden ter beschikking voor de levering van gratis decoders (300 gulden per stuk) aan de ruim 66.000 abonnees. UPC betaalt het resterende bedrag (nog eens 20 miljoen gulden).

Ook Casema heeft op het Haarlemse kabelnet geboden. Het bod van de France-Telecom dochter was volgens B&W Haarlem ,,substantieel lager'' dan dat van UPC.

Abonnees van het Haarlemse net die geen gebruik willen maken van hun digitale decoder (het apparaat wordt volgens een woordvoerder van de gemeente bij iedereen geleverd) kunnen via een analoge aansluiting vijftien televisiezenders blijven ontvangen voor een bedrag van 12,95 gulden. Voor veertig zenders via de digitale decoder betalen abonnees vanaf het moment dat de decoder wordt ingevoerd (medio volgend jaar) minimaal 17,60 gulden.

UPC wil zijn investering onder meer terug verdienen door aanvullende diensten te gaan leveren via het kabelnet zoals Internet (59 of 89 gulden per maand). Daartoe zal onder meer gebruik gemaakt worden van de zogeheten WebTV-kastjes die Philips produceert.