Japan sluit interventie yen niet uit

Japan kan zich gedwongen zien in te grijpen op de valutamarkt. Dat zei minister Kiichi Miyazawa (Financiën) vandaag in een vraaggesprek met de krant Nihon Keizai Shinbun naar aanleiding van de recente stijging van de yen.

De yen brak gisteren in New York door de grens van 110 yen per dollar. Dit niveau is niet meer bereikt sinds januari van dit jaar toen Japan bij een koers van 108 yen ingreep en met ruimschootse verkoop van yen de koers naar beneden duwde. In juli van dit jaar greep Japan weer in toen de koers door de 120 yen-barrière leek te breken. Sindsdien heeft de yen langzaam haar stijging echter voortgezet.

Volgens Miyazawa speelt het besef dat de Japanse economie herstelt een rol in de stijging van de yen, ,,maar als deze waardering te groot wordt raken we in problemen en zullen we de markt op moeten gaan. Een duurdere yen maakt het leven moeilijk voor Japanse exporteurs en zou een negatief effect op de Japanse economie hebben.

Overigens waarschuwt Miyazawa ook tegen al te groot optimisme over Japans herstel want het uitblijven van groei van consumptie en particulier investeringen is ,,om te huilen''. Grote publieke uitgaven _ die verantwoordelijk waren voor de positieve cijfers van het eerste kwartaal dit jaar _ blijven vooralsnog noodzakelijk om de economie op de been te houden, aldus Miyazawa. Volgende week publiceert de overheid de groeicijfers over het tweede kwartaal en begin october zal de regering een formeel besluit nemen over de grootte van weer een extra budget ter stimulering. De komst van dat budget lijkt geen vraag meer te zijn. Ook de deze week bekend gemaakte eerste voorstellen voor het budget van volgend jaar wijzen op voortzetting van het huidige stimuleringsbeleid.

Vooralsnog worden uitspraken dat de yen niet te hoog moet stijgen niet ondersteund door overheidsingrijpen. De volgende grens die de yen zal gaan testen lijkt de 108 grens te zijn die in januari tot interventie leidde. In de Nihon Keizai Shinbun herinnert Miyazawa vandaag de lezer hieraan.

Als reden voor de stijging van de yen wijzen specialisten naast herstelverwachtingen ten aanzien van Japan, ook op zorgen over de Amerikaanse economie en het van de hand doen van buitenlandse bezittingen door Japanse investeerders.

    • Hans van der Lugt