Internationale beurzen

De Europese beurzen schudden vanmorgen het lagere slot van Wall Street (voor de vierde opeenvolgende dag) van zich af. Belangrijke reden was dat de termijnhandel in de S&P-index wees op een hogere opening vanmiddag in New York. Ook de aantrekkende olieprijs deed via de aandelen van oliemaatschappijen de beurs goed. BP Amoco was 1,2 procent hoger en droeg bij tot een licht positieve FTSE-index, die 0,1 procent hoger was op 6254 punten.

FRANKFURT

De voorgenomen fusie tussen conglomeraten Viag en Veba zorgde voor een positieve beurs in Frankfurt. Viag schoot 7,1 procent omhoog en Veba voegde 4,9 procent toe. De DAX-index kon 0,5 procent omhoog naar 5298 punten.

PARIJS

Credit Lyonnais was in de gratie op de beurs van Parijs, maar niet om zijn resultaten. Het wegvallen van Paribas uit de CAC-index maakt ruimte voor het aandeel Credit Lyonnais. Het bijkopen door indexbeleggers zorgde voor een 3,6 procent stijging van de aandelen.

De CAC-index herstelde, met 0,4 procent op 4606 punten, deels van zijn verlies van gisteren.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft zich vanmorgen grotendeels hersteld van de koersval gisteren. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 365,92 punten (2,1 procent) tot 17.802,48.

De index verloor gisteren nog 482 punten (2,7 procent) onder invloed van bezorgdheid over de aanhoudende koersstijging van de yen ten opzichte van de dollar. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex met een winst van 0,46 procent.

In Australië eindigden de aandelen 1,5 procent hoger. Zuid-Korea viel uit de toon met een fors verlies van 3,5 procent.

NEW YORK

Op de effectenbeurs in New York gingen de aandelenkoersen voor de vierde achtereenvolgende handelsdag flink omlaag. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 84,85 punten (0,78 procent) tot 10.829,28. Daarmee kwam het verlies sinds het recordslot van vorige week woensdag op 497 punten (4,4 procent). De Dow opende hoger, maar moest terug nadat de Amerikaanse inkoopmanagers hun maandelijkse indexcijfers publiceerden. Beleggers concludeerden hieruit dat er een behoorlijke kans is dat de Amerikaanse centrale banken de rente verhogen om de inflatie onder controle te houden.