In de voetsporen van Bebeto

Hij wordt in La Coruña al vergeleken met zijn beroemde voorganger, de Braziliaanse spits Bebeto. Voetballer Roy Makaay had een goede competitiestart bij zijn nieuwe club Deportivo. ,,Voor iemand van 24 heb ik al veel meegemaakt.''

Roy Makaay was aan het begin van het seizoen twintig miljoen gulden goedkoper dan Jimmy Hasselbaink. Toch kende hij met Deportivo La Coruña een aanzienlijk betere competitiestart in Spanje dan zijn dure landgenoot bij het nog puntloze Atlético Madrid. Makaays nieuwe club heeft vier punten uit twee wedstrijden en de spits maakte in het openingsduel tegen Alavés meteen drie doelpunten. ,,Van zo'n start droom je niet eens'', zegt Makaay. ,,Ik kan me ook niet herinneren dat ik eerder in een eerste competitiewedstrijd heb gescoord, laat staan meteen drie keer.''

De Nederlander was meteen de grote held in La Coruña, de Noord-Spaanse stad. ,,Ik werd meteen vergeleken met de Braziliaan Bebeto. Die is hier nog steeds een God. Het is best leuk om in één adem met hem te worden genoemd, maar ik vind het wel een beetje snel. Ik ben net begonnen. Ik heb ook niet op die verhalen gereageerd. Voor vergelijkingen met Bebeto moeten ze niet bij mij zijn. Bebeto is Bebeto, ik ben Makaay.''

Makaay (24) werd afgelopen zomer voor achttien miljoen gulden overgenomen van Tenerife. Hij speelde twee seizoenen op het vakantie-eiland. Het werd niet wat hij er van verwacht had. Het seizoen vóór zijn komst had Tenerife Feyenoord nog uitgeschakeld en de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi bereikt. Maar de afgelopen twee jaar streed Tenerife tegen degradatie, een strijd die de club uiteindelijk verloor. ,,Dat deed daar veel pijn'', weet Makaay. ,,Voetbal is het paradepaardje van Tenerife. Het eiland heeft een rare positie, het ligt eigenlijk in Afrika. De mensen zijn heel fanatiek en reageerden fel op de slechte resultaten van de ploeg. Er waren spelers die afgelopen seizoen onder politiebewaking uit het stadion moesten worden geleid. Gelukkig heb ik het persoonlijk niet meegemaakt.''

Ondanks de degradatie speelde Makaay goed. Hij maakte veertien doelpunten en gaf zeven beslissende passes. Vandaar dat Deportivo snel op de stoep stond bij Makaays zaakwaarnemer Rob Jansen. Een week na de degradatie van Tenerife had de spits al een nieuwe club. Makaay spreekt over een toptransfer. Deportivo betekent een flinke verbetering. ,,Alles wat ik wilde, heb ik gekregen. Vaak heb je als je degradeert niets te willen. Ik kan misschien wel een aardig seizoen hebben gedraaid, maar degraderen doe je toch met z'n allen.'' Makaay gaat dit seizoen voor het eerst Europees voetbal spelen. ,,Ik heb het bij Vitesse wel meegemaakt, maar toen heb ik niet gespeeld. Ik zat op de bank tegen Norwich City en Parma.''

Deportivo voert Spanje strijd met de grootmachten Barcelona en Real Madrid. De club uit de provincie Galicië had afgelopen seizoen tot op de laatste speeldag uitzichten op de Champions League. Door een nederlaag tegen Real zakte Deportivo naar de vijfde plaats. Midden jaren negentig eindigden de club – met Bebeto in de spits – twee keer als tweede. Een gemiste strafschop in de laatste wedstrijd kostte Deportivo in 1994 het kampioenschap.

Met Makaay waagt Deportivo dit seizoen opnieuw een poging. De voorzitter verwacht dat de Nederlander tussen de vijftien en twintig treffers maakt. Zelf waagt hij zich niet aan voorspellingen. ,,Daar doe ik nooit aan'', zegt Makaay. ,,Ik praat alleen over de hele ploeg. We willen minimaal een UEFA-Cupplaats halen en het liefst de Champions League.''

Makaay stond na de degradatie van Tenerife open voor elke aanbieding, maar vindt het niet erg dat hij in Spanje is gebleven. De Primera Division is een mooie competitie, met veel Nederlanders. ,,Het is best apart om als enige Nederlander tegen Barcelona met al die Nederlanders te spelen. Voor dergelijke wedstrijden, in dat prachtige Nou Camp, doe je het allemaal.''

Hij hoopt dat hij zich bij Deportivo in de kijker speelt van bondscoach Frank Rijkaard. Op Tenerife zag Makaay twee jaar niemand van de KNVB. Hij staat blijkbaar wel op een lijst, want voor elke interland ontvangt hij een fax met de mededeling dat hij niet is geselecteerd. Rijkaard heeft hij nooit gesproken. Makaay had de stille hoop dat hij na zijn drie treffers tegen Alavés geselecteerd zou worden voor oefeninterland van zaterdag tegen België. Het bleek ijdele hoop. ,,Ik moet goed blijven spelen'', beseft hij.

Nederland heeft veel goede spitsen. Bergkamp en Kluivert zijn nog steeds de eerste keus bij Oranje, daarna volgen Van Nistelrooy en Van Hooijdonk. ,,En dan heb je verder nog Hasselbaink, Mols, Mulder en ik zet mezelf er maar ook even bij. Dan sommen we zo even acht spitsen op. De ontwikkeling van Van Nistelrooy is ongelooflijk. Ik heb vier jaar bij Jong Oranje gespeeld, maar hij kwam er destijds pas in de laatste wedstrijden bij. Bruggink en ik waren de vaste spitsen. Nu maakt Van Nistelrooy dertig doelpunten in de competitie. In Spanje reageren ze daar laconiek op. Laat hij eerst maar eens hier komen, zeggen ze.''

Makaay vindt dat hij bij Tenerife een betere speler is geworden. ,,Voor mijn ontwikkeling is het alleen maar goed dat ik een keer degradatievoetbal heb gespeeld. Dat geeft toch een andere druk dan ik gewend was bij Vitesse. Ik heb twee jaar tegenover topverdedigers gestaan. Keihard en ook weleens gemeen zijn ze. Voor iemand van 24 heb ik al veel meegemaakt. Zo'n honderdtachtig wedstrijden op het hoogste niveau.''

Deze zomer ging hij tijdens de voorbereiding een keer op bezoek bij Vitesse. ,,Ik voel me nog steeds Vitessenaar, het is ook de enige profclub waarvoor ik in Nederland heb gespeeld. Acht jaar lang.'' Het Gelredome werd pas na zijn vertrek opgeleverd. Makaay zag het onlangs voor de eerste keer en was onder de indruk. Ook bekeek hij een oefenwedstrijd tegen een amateurclub.

In Spanje mist hij dergelijke partijtjes. ,,Tegen amateurploegen kan je er lekker inkomen'', weet Makaay. ,,Wij speelden in de voorbereiding tegen topclubs. Dat gaat meteen op leven en dood. In de eerste oefenwedstrijd werd ik al twee keer in mijn gezicht geslagen.''

    • Hans Klippus