`Goudverkoop IMF schaadt arme landen'

De voorstelde goudverkopen door het Internationale Monetaire Fonds (IMF) schaden de belangen van ontwikkelingsfondsen. Dit wijzen interne rapporten van het IMF zelf uit. De export van circa 15 ontwikkelingslanden zou voor zo'n half miljard dollar (1 miljard gulden) aan schade oplopen. Het gaat daarbij om landen als Bolivia, Ghana, Guyana en Mali die zelf goud exporteren.

IMF heeft plannen om 10 miljoen ounces aan goud te verkopen en met die opbrengst moet de schuld worden verlicht van de armste landen. De voorgenomen verkoop kwam al in juli onder vuur te liggen toen de prijs voor goud sterk onder druk kwam. Dat was het gevolg van de verkoop van 25 ton goud door de Briste centrale bank. In een reactie maakte het IMF gisteren bekend dat het bestuur opnieuw bijeen is geweest om over de goudverkopen te spreken. Tot duidelijke conclusies heeft dit overleg echter niet geleid. (Reuters)