Gore onder vuur wegens witwasaffaire

Vice-president Al Gore is de afgelopen dagen in de VS steeds meer onder vuur komen te liggen van zijn Republikeinse rivalen, die hem in verband brengen met Russische witwaspraktijken via Amerikaanse banken.

Gore is mede-voorzitter van de commissie voor Amerikaans-Russische betrekkingen en is in die hoedanigheid een pleitbezorger voor financiële hulp aan het noodlijdende Rusland. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken nu of een deel van die hulp niet door Russische mafiosi is achterovergedrukt en witgewassen via Amerikaanse banken, waaronder de Bank of New York. Vorige week verschenen berichten dat het om miljarden zou gaan, onder meer afkomstig van het Internationaal Monetair Fonds.

Gore zou medeverantwoordelijk zijn voor de witwaspraktijken, omdat hij bij de Russen onvoldoende veiligheidsgaranties heeft weten te bedingen omtrent de hulpfondsen. Althans, dat beweren de Republikeinen, die met `Russia-gate' een stok hebben gevonden om Gore mee te slaan. Gore is de Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar.

Wat het witwasschandaal precies inhoudt, blijft onduidelijk. Geen van de betrokken banken is in staat van beschuldiging gesteld en het hoofd van het IMF, Michel Camdessus, zei gisteren in de Franse krant Libération, geen enkele aanwijzing te hebben dat IMF-fondsen in Rusland zijn misbruikt. Hij ziet dan ook geen reden om toekomstige leningen te blokkeren. Het IMF moet binnenkort beslissen over een lening van 640 miljoen dollar aan Moskou.

Al Gore heeft ,,gefaald'', zei de Republikeinse presidentskandidate Elizabeth Dole afgelopen weekeinde. Ze suggereerde verder dat Gore de georganiseerde misdaad in Rusland heeft gestimuleerd nu blijkt dat hulpfondsen in criminele handen terecht zijn gekomen. Miljardair Steve Forbes lanceerde eerder deze week radio-spotjes, waarin gezegd wordt dat Gore ,,excuses'' verschuldigd is aan het ,,Russische volk en de Amerikaanse belastingbetaler''. Senator John McCain zei gisteren dat alle leningen aan Rusland moeten worden opgeschort totdat de hele affaire is opgehelderd.

Ook de Democratische oud-senator Bill Bradley, Gore's enige concurrent voor de Democratische presidentsnominatie, liet zich gisteren niet onbetuigd. ,,Ik heb sinds het begin van de jaren negentig gezegd dat Amerikaanse hulp en leningen voor Rusland niet effectief zijn en niet op de juiste plek aankomen'', zei hij, zonder Gore overigens te noemen.

Naaste medewerkers van Gore wijzen erop dat de vice-president in het verleden vaak heeft aangedrongen op een koppeling van economische hulp met maatregelen tegen corruptie. Gore wist niets van het huidige onderzoek naar de witwaspraktijken en vernam hiervan vorige week uit de kranten, aldus een woordvoerder. (Reuters, AP)