Geweld in O-Timor ontbrandt opnieuw

Twee dagen na het referendum in Oost-Timor is de provincie opnieuw in de greep gekomen van het geweld. Vandaag viel ten minste één dode toen pro-Indonesische milities, bewapend met automatische geweren, bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Dili verschenen en zij slaags raakten met aanhangers van onafhankelijkheid. Volgens ooggetuigen is er geschoten. Een functionaris van de VN zei dat 150 tot 200 mensen, onder wie personeel van de VN en journalisten, een veilig heenkomen hebben gezocht in het belegerde gebouw van de VN.

De onrust in Oost-Timor laaide gisteren al op nadat het referendum over de toekomst van de vroegere Portugese kolonie afgelopen maandag relatief kalm was verlopen. Pro-Indonesische milities legden blokkades aan op wegen en bij het vliegveld van Dili. Op de vraag waarvoor die dienen, antwoordde een lokale commandant van de zogeheten Aitarak-militie in het dorp Hera, in de buurt van Dili, dat zijn manschappen mensen ondervragen die willen vluchten in de jungle. Een paar kilometer verderop bewaakten onafhankelijkheidsstrijders, uitgerust met machetes en stokken, een bergpas.

Uit Oost-Timor zijn de afgelopen 24 uur verschillende berichten gekomen over doden als gevolg van aanvallen van pro-Indonesische milities of als gevolg van gevechten met aanhangers van onafhankelijkheid. Maar een overzicht over de omvang van het geweld ontbreekt. Een woordvoerder van de VN bevestigde dat gisteren in de stad Gleno een VN-medewerker is gedood, en dat twee van zijn collega's nog worden vermist. De commandant van de Aitarak-militie in Hera ontkende vanochtend dat zijn manschappen acht leden van één gezin hebben gedood, zoals is gemeld. ,,Als er iemand is gestorven, zou ik het hebben geweten'', zei hij. In de stad Memo zouden zes mensen zijn gedood bij een aanval van pro-Indonesische milities.

In Dili, de hoofdstad van Oost-Timor waar volgens een woordvoerder van de politie gisteren een teenager om het leven kwam, waren afgelopen nacht op verschillende plekken geweerschoten te horen. Bij het aanbreken van de dag leek de rust te zijn weggekeerd. Maar in de loop van de ochtend verschenen honderden pro-Indonesische strijders op straat en nam de spanning snel weer toe. (Reuters, AP)