Ford stapt onder vlag van Jaguar Formule I binnen

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft besloten volgend jaar onder de vlag van Jaguar deel te nemen aan het wereldkampioenschap Formule I, de eredivisie van de autorensport. Dat is in kringen rond Ford bevestigd.

Ford kocht dit jaar voor ongeveer 80 miljoen dollar het Formule I-team van ex-wereldkampioen Jackie Stewart op. Daarna kwam een moeizame discussie binnen Ford op gang onder welke naam de Amerikaanse fabrikant, die al decennia via sponsoring en de levering van motoren bij de Formule I betrokken is, zou gaan deelnemen aan de Formule I. Een aantal managers opteerde voor de naam Ford, anderen binnen het concern vonden de naam Jaguar meer geschikt. Door persoonlijke interventie van topman Jac. Nasser is door Ford besloten de Formule I met een eigen team binnen te stappen onder de naam Jaguar. De Britse autofabrikant is een volle dochter van Ford en heeft zelf nooit onder eigen naam aan de Formule I deelgenomen. Jaguar heeft in het verleden wel enorme successen behaald in sportwagensraces, zoals de beroemde 24-uursrace van Le Mans. Verwacht wordt dat de Ier Eddy Irvine, momenteel rijdend voor Ferrari, de kopman wordt van het nieuwe Jaguar Formule I-team.

Ford wordt volgend jaar de vierde grote autofabrikant die zich aan de Formule I verbindt. BMW gaat volgend jaar de motoren leveren voor het team van Engelsman Frank Williams, Honda maakt zich op voor een rentree met een eigen team, terwijl Mercedes-Benz via moeder DaimlerChrysler overweegt een belang van veertig procent te nemen in het TAG-McLaren team, van de Saoedische miljardair Mansour Ojjeh en Engelsman Ron Dennis. Mercedez-Benz levert al de motoren aan McLaren, het team van wereldkampioen Mika Häkkinen. DaimlerChrysler topman Jürgen Schrempp is zeer gecharmeerd van de uitstraling die er van de Formule I uitgaat. Een aantal Ford-managers is dezelfde mening toegedaan. Om die reden wilden zij onder de vlag van Ford aan de Formule I gaan deelnemen. Racesuccessen zouden een halt kunnen toeroepen aan het tanende marktaandeel van Ford in Europa.