`Avebury' veel groter dan bekend

Toen de ploeg steen raakte, wisten ze dat ze goed zaten. Britse archeologen hebben deze week de restanten blootgelegd van een tot nu toe onbekende verbindingsweg tussen de prehistorische stenencirkel van Avebury en een gravencomplex anderhalve kilometer westelijker. Dat meldt vandaag The Independent.

De ontdekking van twee parallele rijen reusachtige grijze keien, zogeheten sarsen stones, betekent dat het 4.500 jaar oude complex van Avebury in het graafschap Wiltshire veel groter is dan tot nu werd gedacht, zeggen betrokken onderzoekers. ,,Dit dwingt ons de hele opzet van het complex opnieuw te overdenken'', aldus Joshua Pollard, co-leider van de opgravingen en verbonden aan de universiteit van Wales.

Tot nu toe was slechts één `avenue' bekend, in zuidoostelijke richting. Sinds de achttiende eeuw is echter gespeculeerd over het bestaan van andere rituele wegen. De Britse oudheidheidkundige William Stukeley publiceerde in 1743 een omstreden studie waarin hij het bestaan aannam van een tweede weg van Avebury naar het westen, die hij Beckhampton Avenue noemde, naar het gelijknamige gravencomplex. Tijdgenoten en latere generaties archeologen hebben Stukeley's theorieën verworpen, maar de nu ontdekte stenen maken aan de controverse een einde. De `sarsens' verbinden niet alleen het graf van Beckhampton met de stenencirkel van Avebury, maar vormen ook de `missing link' tussen Avebury en twee reeds bekende grote stenen, bijgenaamd Adam en Eva. Archeologen geloven dat het nu ook zin heeft te zoeken naar een derde weg, die van Avebury in noordwestelijke richting zou lopen naar Windmill Hill, een ander prehistorisch monument.

Avebury is met 250.000 jaarlijkse bezoekers een grote toeristen-trekker. In het graafschap Wiltshire, in het zuidwesten van Engeland, bevindt zich een grote concentratie prehistorische monumenten, waaronder ook Stonehenge. Volgens John Aubrey, een tijdgenoot van Stokeley, verhoudt Stonehenge zich tot Avebury als een `dorpskerk tot een kathedraal'.