Argentijnse Zorreguieta nieuwe vriendin kroonprins

Hun liefde is al controversieel nog voordat zij officieel is. Bronnen bij het Hof bevestigden gisteren de hechte vriendschap tussen kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Maxima Zorreguieta. De in New York woonachtige Zorreguieta is in die stad werkzaam bij de Duits-Britse zakenbank Dresdner Kleinwort Benson.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wenst op de berichtgeving omtrent een nieuwe vriendin van de kroonprins overigens geen enkel commentaar te geven, omdat het een privékwestie betreft. Een eventuele verloving is ,,niet aan de orde'', zegt ook de woordvoerder van de RVD.

Centraal in de controverse staat de vader van Maxima, Jorge Zorreguieta. Hij was lid van de Argentijnse regering tijdens het gewelddadige bewind van de militaire dictator Jorge Rafael Videla.

Een Argentijnse regeringswoordvoerder bevestigde gistermiddag dat Jorge Zorreguieta van 1976 tot 1981 in de Argentijnse regering zat met als portefeuille Landbouw. Het staatssecretariaat Landbouw viel in die tijd - de bloedigste periode uit de moderne Argentijnse geschiedenis - onder het ministerie van Economische Zaken.

De organisatie van `dwaze moeders', vrouwen wier familieleden tijdens het bewind van de Argentijnse junta zijn verdwenen, heeft de relatie van de prins meteen veroordeeld.

Emeritus-hoogleraar op het gebied van Latijns-Amerika bij de Leidse universiteit, R. Buve, vindt dat het koninklijk huis moet nazoeken in hoeverre Jorge Zorreguieta bij de moordpartijen van de militairen betrokken was. Duidelijk is dat Zorreguieta niet tot het groepje beruchte beulen hoorde op de ministeries van Justitie, Defensie en Binnenlandse Zaken. Maar een foto die het Argentijnse dagblad Clarin vandaag publiceerde, illustreert de dagelijkse realiteit van destijds. Zorreguieta zweert op de grondwet terwijl de later van martelingen beschuldigde admiraal Massera, dictator Videla en luchtmachtgeneraal Agosti tevreden toekijken.

,,De vraag is: hoeveel wist hij en wanneer wist hij het?'', zegt Buve. T. van Boven, ex- directeur Mensenrechten bij de VN in de jaren zeventig herinnert zich hoe de Argentijnse ambassadeur in Nederland begin 1977 bij hem aandrong op hechtere samenwerking met Nederland op het gebied van landbouw. ,,Ik heb het gesprek toen teruggebracht op waar het mij om ging: de grove schending van mensenrechten in Argentinië.''

Kamerlid P. Rehwinkel (PvdA) vindt dat bij een eventuele verloving moet worden gekeken naar het verleden van de huwelijkskandidaat zelf, niet naar dat van haar vader.

Rehwinkel: ,,In eerste instantie moet gekeken worden naar het verleden en het gedrag van de persoon die toetreedt tot het koninklijk huis. Je kunt een meisje van 28 niet verantwoordelijk stellen voor het gedrag van haar vader twintig jaar geleden''.

VVD-woordvoerder Te Veldhuis: ,,Het koninklijk huis gaat over het algemeen goed om met de publieke belangen. Ik ga ervan uit dat, mocht het tot een officiële huwelijksaankondiging komen, ze dat ook deze keer zullen doen. Als wij als Kamer een uitspraak moeten doen over het eventuele huwelijk is al het voorwerk al gedaan door de koninklijke familie en de premier.''

Ex-staatssecretaris Jorge Zorreguieta is tegenwoordig voorzitter van de Argentijnse Raad voor Suikerproducenten, maar is in Argentinië geen grote bekendheid. Op de politieke redactie van de toonaangevende krant La Nacion, was gisteren niets over zijn verleden bekend. Hij bekleedt nog vele openbare functies in Argentinië op het gebied van landbouw. Zo is hij hoofd van de Argentijnse delegatie bij de internationale tarwe-conferentie en lid van de International Policy Council die zich wereldwijd bezighoudt met landbouwvraagstukken.

Zorreguieta, die van oorsprong Baskisch is, is daarnaast lid van de Baskische gemeenschap in Argentinië en actief in het behoud van de Baskische cultuur.

Volgens het dagblad Clarin werd Jorge Zorreguieta gisteren na terugkomst van een bijeenkomst van de Unie van Argentijnse Industriëlen voor de deur van zijn huis in de straat Uruburu in Buenos Aires belaagd door journalisten. Hij weigerde commentaar.

In het appartement van Maxima Zorreguieta op 20th street in New York ving een antwoordapparaat gisteren alle telefoontjes op.

Afgelopen zaterdag was de prins met zijn vriendin te gast op het huwelijksfeest van zijn goede vrienden Vanessa Loudon en Janus Smalbraak in het Brabantse Leende.