Aanslag op winkels naast Kremlin

In een luxueus ondergronds winkelcentrum pal naast de muren van het Kremlin in Moskou zijn gisteravond bij een bomexplosie 41 mensen gewond geraakt, van wie zeven ernstig. De aanslag is per brief opgeëist door de onbekende Bond der Revolutionaire Schrijvers die oproept tot een ,,stadsguerrilla tegen de kapitalistische levensstijl''.

De autoriteiten houden echter ook rekening met de mogelijkheid van een terroristische aanslag van moslimrebellen uit de Kaukasus. De ontploffing vond plaats in een gokhal waar zich veel jongeren hadden verzameld. De slachtoffers vielen vooral door rondvliegend glas en metaal van de winkelpui en de videogame-machines.

Burgemeester Joeri Loezjkov inspecteerde de schade en noemde de daders ,,beesten''. De winkelpassages onder het Manegeplein, dat grenst aan het Rode Plein, zijn letterlijk en figuurlijk een uitstalkast van het nieuwe Rusland dat hij wil bouwen. Het consumentenwalhalla heeft 350 miljoen dollar gekost en draait met verlies. Het winkelcentrum vol luxespullen is een grote trekpleister voor de Moskovieten, maar slechts weinigen kunnen er iets kopen.

,,Heren Kleinburgers'', zo schrijft de `Bond der Revolutionaire Schrijvers' in de gevonden verklaring, ,,uw op consumptie gerichte manier van leven bevalt ons niet.'' Eerder zijn in Moskou door een linkse splintergroep beelden van Ruslands laatste tsaar Nicolaas II opgeblazen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sluit echter een verband met de islamitische opstandelingen in de Kaukasus niet uit. Russische ordetroepen zijn al drie dagen bezig met hulp van gevechtshelikopters om enkele honderden gewapende moslims uit een handvol dorpen in de deelrepubliek Dagestan te verdrijven.

Tijdens de Tsjetsjeense oorlog van 1994 tot 1996 was Moskou doelwit van diverse bomaanslagen. Bij explosies in de metro en een trolleybus vielen destijds doden. De krant Segodnja signaleert vanmorgen al een ,,Dagestan-connectie'' en voorspelt dat ,,dit bloedvergieten bij de muren van het Kremlin'' het begin is van een grotere destabilisatiecampagne.