Aalten krijgt geld voor museum

De Gelderse gemeente Aalten wil een onderduikersmuseum oprichten, waarin alle aspecten van het illegale en ondergrondse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Gedeputeerde Staten hebben dinsdag besloten 750.000 gulden subsidie te geven aan het op te richten museum. De totale stichtingskosten bedragen 3 miljoen gulden.

In Aalten woonden volgens burgemeester Bouwers relatief de meeste onderduikers van heel Nederland. Op het hoogtepunt van de bezetting in 1944 was één op elke vijf inwoners een onderduiker. Aalten was heel geschikt voor onderduikers, aldus Bouwers, omdat de plattelandsgemeente erg afgelegen was. Er woonden grote boerengezinnen, die hun voedsel zelf verbouwden. Een arbeider of kind meer of minder viel in die tijd nauwelijks op, zegt de burgemeester.

In het centrum van de gemeente staat een winkel met woonhuis waarin de originele onderduikersruimtes bewaard zijn gebleven. Het museumbestuur wil dit pand inrichten in de stijl van de jaren veertig. (ANP)