Zwembroek van enkel tot kruin

In navolging van zijn landgenoot Michael Klim zwemt Ian Thorpe voortaan in een bodysuit. In zijn geboorteplaats Sydney presenteerde de 16-jarige Australiër vandaag het revolutionaire badpak dat het lichaam van enkel tot kruin bedekt. ,,Ik denk dat ik hiermee nog harder kan'', zei Thorpe, die vorige week bij de Pan Pacific Games drie wereldrecords verbeterde.

Thorpe was aanvankelijk van plan om vorige week al het badpak te gebruiken. Op het laatste moment zag hij daar echter vanaf. Teamgenoot Klim, regerend wereldkampioen op zowel de 200 vrij als de 100 vlinder, hees zich wel in de nieuwe outfit. Als slotzwemmer van de estafetteploeg leidde Klim Australië naar een wereldrecord op de 4x200 meter vrije slag.

Het geheim van de wetsuit, gemaakt van de kunststof tevlon, schuilt in de afwisselend ruwe en gladde strepen waardoor een optimaal hydrodynamisch effect wordt bereikt. Zwemmers glijden dankzij de `tweede huid' langer, maar vooral sneller door het water.

Marcel Wouda, de Nederlandse wisselslagspecialist, gebruikte vorig najaar bij de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter) als een van de eerste zwemmers een legsuit-to-the-ankles-badpak. Zijn voorbeeld werd vorige maand gevolgd door de Engelsman Paul Palmer, die bij de EK langebaan (50 meter) in Istanbul de 400 meter vrije slag won.

Bij gebrek aan een heldere regelgeving is het vooralsnog onduidelijk of de pakken officieel zijn toegestaan. Het was een van de redenen waarom Thorpe vorige week in Sydney op het laatste moment geen gebruik maakte van het badpak. De technische commissie van de internationale zwemfederatie FINA buigt zich in de komende weken over het ontwerp.