Vriendin

Maxima!

De eerste associatie die ik kreeg bij het vernemen van de naam van de nieuwe vlam van kroonprins Willem-Alexander was: Videla. Hoe zou het met de oude Argentijnse tiran in ruste gaan?

Als ik de Volkskrant van vanmorgen mag geloven, was ik er niet ver naast. Ineke Holtwijk, correspondente in Rio de Janeiro, meldt dat het om ene Maxima Zorroguita gaat, de 27- of 28-jarige dochter van `een minister van Landbouw (van Argentinië) tijdens het militair regime, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.'

Kinderen zouden geen familie moeten hebben, dat zou voor moderne vorstenhuizen veel handiger zijn. Koningin Beatrix hoort nu al de lastige vragen in haar achterhoofd zoemen. Minister van Landbouw? Militaire dictatuur? Argentinië? Ze zal meteen Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst hebben gebeld.

,,Kijk eens even na, Eef, of hij nou voor, tijdens of na die martelingen minister van Landbouw was.''

,,Is dat erg belangrijk voor u, majesteit?''

,,Moet ik dat nu nog uitleggen? Zelfs de fiscale praktijken van een Nijmeegse tandarts heb ik op mijn brood gekregen.''

,,En wat zeggen we in de tussentijd tegen de pers, majesteit?''

,,Wat je altijd zegt. Niets dus.''

Daarop deed Eef onmiddellijk vlijtig waar hij zo goed voor betaald wordt: de pers op het verkeerde been zetten. Zelfs bij De Telegraaf moeten ze aan het aarzelen zijn geslagen, want die krant bracht vanmorgen nog braafjes een traditionele RVD-ontkenning op de binnnenpagina. ,,Mevrouw Herzog? Daar hebben wij nog nooit van gehoord'', zei Brouwers. De RVD zag verder geen aanleiding om op korte termijn op de nieuwe vriendin in te gaan.

Dat komt allemaal wel goed. Tegen de tijd dat de huwelijksvoorbereiding rond is, komt de RVD met een uiterst informatief communiqué over de schoolopleiding en de sportieve interesses (eerder polo dan damesvoetbal, vermoed ik) van de aanstaande prinses.

Ze schijnt trouwens, lees ik in de Volkskrant, `lang, blond en verschrikkelijk intelligent' te zijn. Die volgorde intrigeerde me. Zou ze van Willem-Alexander afkomstig zijn? Waarom niet? Niets mannelijks is hem, gezonde Hollandse jongen, vreemd, dat heb ik altijd al gedacht.

Het enige wat nog even als een graatje in mijn opgewonden oranje-keel blijft steken, is die naam `Herzog'. Daarover krijgen we vooralsnog weinig opheldering. Is pa van Duitse komaf en heeft hij een andere naam aangenomen? Zo ja, dan zitten we met de kwestie wanneer pa tot deze maatregel is overgegaan. In Argentinië wemelt het immers van foute Duitsers die er na de Tweede Wereldoorlog een goed heenkomen hebben gezocht. Videla had ze onder zijn beste vrienden.

    • Frits Abrahams