Supermarkten enige stijgers

Op één na kleurden alle AEX-fondsen vanmorgen rood. Het brede front van dalers, dat zorgde voor een AEX-index die 10,09 punten (ruim 1,7 procent procent) lager was op 574,27 punten, werd slechts onderbroken door Ahold. Dat kon nog even meegenieten van de Franse supermarktfusie tussen Carrefour en Promodès. Ook Duitse retailers konden in Frankfurt, evenals Ahold in Amsterdam, tegen de trend in omhoog.

Een lager Wall Street en een slechte kapitaalmarkt, waar het rendement op de tienjarige Nederlandse staatslening naar 5,1 procent steeg, troffen vooral ABN Amro (1,9 procent terug op 23 euro), Aegon (2,8 procent lager op 82,40 euro) en ING (min 2,4 procent op 51,90 euro).

Grootste daler was postbedrijf TPG. Beleggers bestraften een winststijging met 10 procent in het eerste halfjaar met een koersdaling van 6,8 procent op 23,20 euro.

Ook het Midkap-fonds Laurus steeg flink in navolging van de overige supermarktconcerns in Europa. Laurus mocht 4,4 procent omhoog naar 21,15 euro, op basis van speculaties over een mogelijke overname van het fonds. Naast Laurus kon bij de middelgrote fondsen alleen Pakhoed zich, met een minieme winst van 0,2 procent op 24,55 euro, aan de malaise onttrekken.