Sep wil veiling importcontracten

De Sep (Samenwerkende Elektriciteitsproductiebedrijven) praat met stroomleveranciers en -kopers over het veilen van importcontracten. Het gaat om bestaande contracten met vier buitenlandse gas- en stroomleveranciers. Nu die markt is geliberaliseerd pakken de afspraken erg ongunstig uit, vooral omdat er onrendabele investeringen (zogeheten 'bakstenen') ter waarde van 5 tot 7 miljard in zijn verwerkt. Aanbieders voelen er niets voor met zo'n erfenis opgezadeld te worden.

Via het veilen van importcontracten, die leveranciers ruimte bieden naast dure stroom ook goedkopere stroom aan te bieden, kan mogelijk een belangrijk deel van de bezwaren worden weggenomen. De Sep overlegt momenteel met leveranciers en kopers of zo'n oplossing mogelijk is. Binnen een à twee weken hopen ze uitsluitsel te kunnen geven. (ANP)