Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de uit Nederland afkomstige dominee Wiebo Ludwig die in Canada, zeer tegen de zin van de plaatselijke bevolking, vecht tegen de gas- en olieindustrie. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Aandacht voor de mogelijke (Argentijnse) verloofde van kroonprins Willem Alexander, Maxima Zorroguita; de financiële problemen van privé oogklinieken in Nederland, en de nieuwste Joop van den Ende-musical Sissi. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht. Wetenschappelijk programma over een opsporingstechniek in Mozambique waardoor landmijnen sneller kunnen worden opgeruimd. Ned.3, 20.23-20.50u.

Zembla. Documentaire over de Koerden die in februari de Griekse ambassade bezetten uit woede over het oppakken van hun leider Öcalan. Ned.3, 21.18-22.00u.

37°. Reportage over de psycho-sociale gevolgen van een echtscheiding. ZDF, 22.15-22.45u.

Mendel lebt. Documentaire over de Poolse jood Mendel, die verschillende nazikampen heeft overleefd. Hij is eerder in 1971 gefilmd en werd vorig jaar weer opgezocht. ZDF, 22.45-0.25u.

Spontaneous human Combustian. Documentaire over mensen die spontaan in brand vliegen en in een hoopje as veranderen. BBC1, 23.00-23.30u.

Het derde Oog. Documentaire over de 70-jarige Papoea Ongka die leeft tussen twee schijnbaar onverzoenbare culturen: die van de steentijd en die van het jaar 2000. Canvas, 23.25-0.10u.

INTERVIEW

De sprekende Ezel. Peter Klashorst schildert en spreekt met Fatima Elatik. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 22.00-22.24u.

KUNST

Edinburgh Stages. Verslag van het Edinburgh Festival met o.a. Danii Minogue als Lady Macbeth en Leslie Philips met zijn eerste solo-optreden. BBC2, 0.20-1.00u.

MUZIEK

Modulations, Cinema for the Ear. Amerikaanse muziekdocumentaire over de housescene, waarin wordt teruggegaan naar de grondleggers van de elektronische muziek, John Cage en Stockhausen, en dj's als Moby, dj Spooky, Carl Cox en Roni Size aan het woord komen. Ned.3, 23.20-0.33u.

AMUSEMENT

Waskracht. Nieuwe serie waarin Rob Muntz is getransformeerd tot televisiedominee. Ned.3, 19.53-20.23u.

Talking Movies. Interview met Alec Baldwin over zijn nieuwe komedie Outside Providence, reportage over Antonio Banderas' actiefilm The 13th Warrior en de lowbudget misdaadthriller Circus. BBC World, 22.30-23.30u.

FILMS

. You Only Live Twice (Lewis Gilbert, 1987, Engeland). James Bond-film met Sean Connery, en met Donald Pleasance als Blofeld die een Wereldoorlog hoopt uit te lokken. SBS6, 20.30-22.40u., met reclame.

. Secrets & Lies (Mike Leigh, 1996, Engeland). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-23.25u.

Dunston Checks in (Ken Kwapis, 1996, VS). Voor kinderen onweerstaanbare klucht waarin dievenhulpje annex orang-oetan Dunston een chique New-Yorks hotel op stelten zet, maar zich beschermd weet door het verwaarloosde zoontje van de hotelmanager. Met Faye Dunaway als ambitieuze oudere dame. Fox, 21.30-23.00u., met reclame.

Blue Ice (Russel Mulcahy, 1992, Engeland). Hoofdrol van Michael Caine is belangrijkste troef van solide maar ouderwets bedaarde spionagethriller van de Australische regisseur van Ricochet. Voormalig geheim agent gaat in Londen op zoek naar oud vriendje van Sean Young en stuit op corruptie op regeringssniveau. Veronica, 22.10-24.00u., met reclame.

Poetic Justice (John Singleton, 1993, VS). Tweede film van de regisseur van Boyz N the Hood is combinatie van road movie en love story over kansarme zwarte jongeren in Amerika. Met de inmiddels doodgeschoten rapper Tupac Shakur als postbode en Janet Jackson als een gedichten (van Maya Angelou) debiterende kapster. Net5, 22.25-0.15u., met reclame.

. De nieuwe moeder (Paula van der Oest, 1996, Nederland). Gewaagd en toch uitgebalanceerd speelfilmdebuut van de latere regisseuse van De Trip van Teetje heeft de vorm van een road movie door Nederland. Een Lets jongetje en zijn vader gaan op zoek naar diens voormalige correspondentievriendin en kijken, verbaasd, beleefd en bescheiden, naar de zegeningen van de welwaartsstaat, waaraan de homo sovieticus zich niet meer, maar zijn kinderen zich wél kunnen aanpassen. Ned.1, 22.32-0.06u.

Cinderella Liberty (Mark Rydell, 1973, VS). Sensitieve love story waarin matroos James Caan valt voor vrijgevochten Marsha Mason, prostituee annex ongehuwde moeder. BBC1, 0.35-2.30u.

Gentleman Jim (Raoul Walsh, 1942, VS). Errol Flynn speelt titelrol in weelderige biografische film over bokser Jim Corbett, tegen decor van het San Francisco van eind vorige eeuw. ARD, 0.45-2.10u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Americano (William Castle, 1955, VS). Povere western waarin Glenn Ford het aan de stok krijgt met Braziliaanse bandieten. Morgen, BBC2, 12.05-13.30u.

Goodbye Again (Anatole Litvak, 1961, VS). In Parijs gesitueerd melancholiek melodrama naar Françoise Sagans `Aimez-vous Brahms'. Ingrid Bergman ruilt Yves Montand in voor jonge Amerikaan Anthony Perkins. Morgen, BBC2, 14.30-16.25u., zw.

The Big Bus (James Frawley, 1976, VS). Luidruchtige parodie op rampengenre. Een nucleair aangedreven touring car biedt plaats aan bekende namen als Ned Beatty, Larry Hagman en Sally Kellerman. Morgen, SBS6, 15.00-16.30u., met reclame.