Sabena weer in de rode cijfers

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, voor 49,5 procent eigendom van Swissair, is opnieuw in de rode cijfers geraakt. De eerste helft van dit jaar leverde een verlies op van netto 538 miljoen frank (29,4 miljoen gulden).

Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Vorig jaar boekte Sabena in het eerste half jaar nog een winst van 251 miljoen. Voor het hele jaar rekent topman Paul Reutlinger op een kleine nettowinst.

De cijfers tonen echter opnieuw aan hoe kwetsbaar Sabena blijft. Het aantal vervoerde passagiers ging met 15 procent omhoog naar 4,7 miljoen. Dat Sabena desondanks verlies leed, was onder meer het gevolg van hogere brandstofkosten, de waardestijging van de dollar, overcapaciteit op de Noord-Atlantische routes en de Kosovo-crisis. De Belgische luchtvaartmaatschappij kampte bovendien met fors hogere afschrijvingen, aanschaf van nieuwe vliegtuigen en trainingskosten als gevolg van ingrijpende vlootvernieuwing. Tot overmaat van ramp wordt Sabena ook nog geplaagd door een verdere daling van kwaliteitsinkomsten omdat het aantal business-passagiers achterbleef bij het aantal minder betalende economy-klanten.

Het bedrijfsresultaat viel nog wel positief uit, maar dat was met 16 miljoen frank slechts een fractie van de 1,6 miljard frank in de eerste helft van 1998. De omzet nam toe met 2,7 procent tot 42,1 miljard frank (2,3 miljard gulden).

Sabena was in 1996 op sterven na dood. Een reorganisatie onder de hoede van de nieuwe Zwitserse leiding zorgde ervoor dat de maatschappij in 1998 voor het eerst in jaren weer winst boekte. Hoewel andere maatschappijen ook een moeilijk 1999 beleven komt de klap bij Sabena harder aan.

Anders dan British Airways en andere maatschappijen kondigde Reutlinger geen capaciteitsbeperkingen aan. Zo blijft Sabena bij de voorgenomen uitbreiding en worden met ingang van het najaar ook Verona, Sevilla, Bremen, Madras, de Kaapverdische Eilanden en Washington aangedaan. Rome en Barcelona krijgen extra vluchten terwijl de Gatwick en Stansted in Londen worden geschrapt.