Russen weer in offensief in Dagestan

Russische troepen vechten sinds zondag in de zuidelijke deelrepubliek Dagestan weer tegen islamitische fundamentalisten, die twee dorpen bezet houden. Bij de strijd zijn sinds zondag 85 doden gevallen.

Het Russische leger maakte een week geleden na gevechten die twee weken hebben geduurd, een eind aan de opstand van een aantal Dagestaanse en Tsjetsjeense rebellen, die in het district Botlich enkele dorpen hadden bezet. De rebellen trokken zich terug naar Tsjetsjenië.

Zondag laaide de strijd weer op, zij het niet in het district Botlich, maar rond twee dorpen die al een jaar door Dagestaanse fundamentalisten worden bezet, Karamachi en Tsjabanmachi. De fundamentalisten onttrekken zich daar allang aan het Dagestaanse gezag en hebben de lokale autonomie uitgeroepen en de islamitische wetgeving van kracht verklaard.

Na de strijd in Botlich besloten de Russen zondag een eind te maken aan de opstand in Karamachi en Tsjabanmachi. Met artillerie en vanuit de lucht werden de dorpen bestookt. Volgens Russische en Dagestaanse opgaven zijn de afgelopen dagen tachtig rebellen en vijf Russische militairen omgekomen en negentien Russen gewond. Verder zouden 46 personen die met de separatisten in de dorpen hebben samengewerkt, zijn gearresteerd. Een Tsjetsjeense woordvoerder zei dat vier dorpelingen om het leven zijn gekomen.

De chef van de Dagestaanse veiligheidsdiensten zei gisteren dat is besloten de regio rond de twee dorpen ,,schoon te vegen''. Een van de belangrijkste leiders van de opstand in het Botlich-gebied zou uit de dorpen afkomstig zijn.

In Tsjetsjenië heeft president Aslan Maschadov naar aanleiding van de gevechten in het Botlich-gebied twee leiders van zijn veiligheidsdiensten ontslagen, in een kennelijke poging Moskou ter wille te zijn. Onder hen is oud-minister Movladi Oedoegov die uit de Tsjetsjeense Veiligheidsraad werd gezet. Oedoegov werd gezien als een van de organisatoren van de opstand in Dagestan. Volgens Maschadov heeft Oedoegov ,,de traditionele vriendschap tussen het Tsjetsjeense en Dagestaanse volk tot een breekpunt gebracht'' en ,,de vriendschap tussen Rusland en Tsjetsjenië in gevaar gebracht''. (Reuters, AFP)