Parlement in Venezuela buiten werking gesteld

De door aanhangers van de Venezolaanse president Chávez gedomineerde Grondwetgevende Vergadering, die vorige week de meeste taken van het Venezolaanse Congres overnam, heeft dat parlement gisteren bijna geheel buiten werking gesteld. Gisteravond nam de Vergadering de administratieve en financiële taken van het Congres en van de 23 regionale parlementen over. Dit in reactie op een poging van het Congres om Chávez dwars te zitten door geen budget beschikbaar te stellen voor een bezoek aan Panama. De Grondwetgevende Vergadering, ingesteld om een nieuwe grondwet te maken, wordt door Chávez en zijn aanhang gebruikt om de bestaande instituties van Venezuela te ontmantelen. Inmiddels heeft de Vergadering zichzelf ook de bevoegdheid toegekend rechters aan te nemen en te ontslaan. In reactie daarop heeft de president van het Hooggerechtshof ontslag genomen. (AP)