Onderzoek naar fraude door Cresson

De Europese antifraudedienst Olaf is een onderzoek begonnen naar demissionair Eurocommissaris Edith Cresson en de Franse tandarts René Berthelot. Beiden worden verdacht van vervalsing van rapporten die Berthelot voor Cresson heeft geschreven.

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft het onderzoek bevestigd. De relaties tussen Cresson en Berthelot die met elkaar samenwoonden, waren al eerder aanleiding voor naspeuringen. Cresson zou Berthelot hebben betaald voor aidsonderzoek dat hij nooit gedaan had, zo bleek uit onderzoek van de zogeheten Commissie van Wijzen. Hun rapport leidde tot het opstappen van de hele Commissie, maart van dit jaar.

De afgelopen dagen publiceerden Britse en Franse kranten echter verdergaande beschuldigingen van valsheid in geschrifte. Rapporten die Berthelot voor Cresson geschreven heeft, zijn officieel gedateerd op 1995, 1996 en 1997. Maar uit computeronderzoek naar de rapporten blijkt dat ze pas in 1998 zijn geschreven. Ze zouden geantedateerd kunnen zijn, om te verdoezelen dat Berthelot eerder helemaal geen rapporten schreef, waarvoor hij wel betaald werd. Als OlAf serieuze aanwijzingen vindt van de vervalsingen, kan de Franse justitie een strafrechtelijk onderzoek tegen Cresson en Berthelot beginnen. Zelf ontkent Cresson alle beschuldigingen. Er kan volgens haar hoogstens sprake zijn van ,,heruitgave van de rapporten'' die de datering verklaart. (AFP)