Moslims versturen anti-joodse e-mails

Uit naam van de Palestijnse stichting Al-Aqsa worden antisemitische teksten verspreid op een e-mail-discussielijst voor islamitische jongeren in Nederland. De stichting Al-Aqsa is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam als een `a-politieke, onafhankelijke Palestijnse hulporganisatie'.

In een pamflet, getiteld De weg naar Palestina en het medicijn, worden joden ,,vampiers en parasieten'' genoemd, die ,,van andermans bloed willen leven''. Volgens de auteur, een zekere Salahoeddien, hebben de joden een ,,racistisch'' heilig boek opgesteld, genaamd de Talmud. ,,De Talmud is een soort wetboek dat voor elke fascistische partij als statuut kan dienen. Hitler werd dan ook door de ideeën van de joden geïnspireerd.'' Aan het eind van de tekst wordt opgeroepen geld te storten op de girorekening van Al-Aqsa in Rotterdam.

Volgens penningmeester A. Sonlu van Al-Aqsa heeft de stichting niets te maken met het antisemitische pamflet. ,,Wij kennen de heer Salahoeddien niet. Wij vinden dit heel vervelend en wij willen ons hier absoluut van distantiëren.'' Contactpersoon A. Ahmad zegt dat Al-Aqsa ,,geld inzamelt voor arme mensen in Palestina en voor scholen en weeshuizen''.

Volgens de voormalige Israelische minister van Defensie Mordechai zou het Al-Aqsafonds in Duitsland geld werven voor de Palestijnse verzetsbeweging Hamas. Volgens een artikel in Filastin al-Muslimah is de oprichter van de Al-Aqsa Foundation for Education, dr. Abd al-Halim al-Ashkar, in de Verenigde Staten gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. Vertegenwoordigers van de stichting Al-Aqsa in Nederland ontkennen met klem hulp te verlenen aan Hamas of andere gewapende verzetsgroeperingen.

Op een Internet-discussielijst worden de e-mails meestal zonder censuur doorgezonden aan alle leden. Op de lijst voor islamitische jongeren, Salaam, waar de tekst te lezen was, is dat ook het geval. De reacties op de antisemitische tekst zijn wisselend. ,,Ik bedank broeder Salahoeddien voor zijn mooie woorden'', schrijft een van de leden. ,,Ik kan u verzekeren dat de zionistische bezetters van Palestina en hun handlangers niets goeds voor hebben met welke moslim dan ook. Het liefst jagen ze ons allemaal over de kling'', schrijft een ander.

Een derde vraagt zich echter af: ,,Waarom zoveel haat en onverdraagzame woorden, broeder Salahoeddien?'' Vertegenwoordigers van de vereniging Salaam waren niet bereikbaar voor commentaar. De vereniging is opgericht om islamitische jongeren met elkaar in contact te brengen.

    • Yasha Lange