KARBONADES MET CITROENGRAS

Dit recept kunt u variëren door gehakte rode chilipepers en/of fijngehakte verse gember in de marinade te doen. Citroengras kunt u in een diepvrieszakje doen en in het vriesvak bewaren. U heeft dan altijd de basis voor een Thais of Indonesisch gerecht bij de hand. Serveer de karbonades met rijst die is gekookt in kokosmelk.

Voor 4 tot 6 personen: spoel 400 g langkorrelige rijst, bij voorkeur Thaise parfumrijst, onder de koude kraan tot het water er helder uitziet. Doe de rijst in een grote magnetronschaal en roer er 4 dl dikke kokosmelk, 3 dl water, 2 daun-pandanbladen (in een knoop gestrikt), 1 gepelde en geraspte ui en 1 theelepel zout door. Dek de schaal losjes af met een dubbele laag keukenpapier en zet 18 tot 20 min. in de magnetron op 100 procent (650 watt). Roer de rijst los met een vork, dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten staan. Dit gerecht kan ook op het vuur worden bereid. Doe in dat geval alle ingrediënten in een zware pan. Leg het deksel op de pan, breng aan de kook op een hoog vuur, draai het vuur laag en laat in ca. 15 minuten gaar koken. Laat 5 minuten staan

Leg de ribkarbonades naast elkaar in een glazen schaal. Doe de knoflook, peper, suiker, vissaus, sojasaus, sesamolie, het citroengras, de lenteui, verse koriander en 4 eetlepels kokosmelk in een kom en meng goed. Giet de marinade over de karbonades, dek de schaal af en laat een paar uur of een nacht in de koelkast marineren. Giet een dun laagje plantaardige olie in een koekenpan en zet op een middelhoog vuur. Haal de grote stukken citroengras van de karbonades en leg die dan met aanhangende marinade naast elkaar in de hete olie. Bak de karbonades snel aan beide kanten goudbruin en zet het vuur op matig. Leg het deksel op de pan en bak de karbonades in 10 minuten verder gaar.

Neem het deksel van de pan en voeg de rest van de kokosmelk toe. Draai het vuur hoog en laat in ca. 2 tot 3 min. de marinade en kokosmelk inkoken tot een dikke saus.

    • Kim Maclean