Jordanië sluit alle kantoren van Hamas

De Jordaanse autoriteiten hebben gisteren de kantoren van de Palestijnse moslim-fundamentalistische organisatie Hamas in Amman gesloten en verscheidene vertegenwoordigers van de groep opgepakt.

Volgens Jordanië werden de bureaus gebruikt voor politieke doeleinden, hoewel alleen vergunning was gegeven voor zakelijke activiteit. Hamasleiders in de Gazastrook hebben de Jordaanse actie veroordeeld als ,,Amerikaanse manoeuvre''.

Het Jordaanse optreden komt vlak voor een rondreis van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, door het Midden-Oosten, samenvallend met de laatste fase van de Israelisch-Palestijnse onderhandelingen over uitvoering van het akkoord van Wye Plantation.

De Israelische regering heeft het nieuws toegejuicht. Israel heeft Jordanië, waarmee het in 1994 vrede sloot, herhaaldelijk gevraagd de kantoren te sluiten van Hamas, dat verantwoordelijk is voor een reeks zelfmoordaanslagen in Israel met als doel het vredesproces te dwarsbomen. Ook Yasser Arafats Palestijnse Gezag, dat Hamas als een belangrijke interne bedreiging ziet, heeft Amman opgeroepen Hamas-vertegenwoordigers de mond te snoeren.

De Jordaanse autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgegeven tegen vier Hamasleiders die naar verluidt buitenlands, mogelijk in Syrië, zijn. Het gaat om Ibrahim Ghosheh, Hamas-woordvoerder in Amman, Musa Abu Marzuk, hoofd van het politieke bureau, Khaled Mishaal en Mohammad Nazzal. Mishaal was twee jaar geleden doelwit van een mislukte moordaanslag met een langzaam werkend gif door de Israelische veiligheidsdienst Mossad in Amman. De aanslag leidde tot een aanmerkelijke verkilling in de Jordaans-Israelische betrekkingen. De toenmalige regering-Netanyahu werd gedwongen om de gevangen geestelijk leider van Hamas, sjeik Yassin, vrij te laten.

De relaties tussen Jordanië en Hamas zijn vaak gespannen geweest. De Jordaanse leiders waren woedend dat Hamas vanuit Amman aanslagen in Israel opeiste en Arafat attaqueerde. Maar na de actie van de Mossad verbeterde de verhouding - koning Hussein zorgde ervoor dat Israel tegengif leverde.

Een Hamasleider in Gaza, Mahmoud al-Zahar, zei gisteren niet te denken dat de Jordaanse actie de activiteit van zijn organisatie zal hinderen. ,,Het is mogelijk de kantoren van de beweging naar elders te verplaatsen. De kracht en het lichaam van de groep bestaan in Palestina.'' (Reuters, AFP, AP)