Israel vermoedt terreurdaad in dubbele moord

De Israelische politie houdt er rekening mee dat twee jonge Israeliërs om ,,nationalistische redenen'' door Palestijnen of Israelische Arabieren zijn vermoord. Gisteren werden de lijken van een 25-jarige student en zijn 21-jarige vriendin gevonden in een bos nabij Megido, niet ver van de Palestijnse stad Jenin. Het onderzoek naar deze moord, enkele dagen voor de mogelijke ondertekening van een nieuw Israelisch-Palestijns akkoord, is in volle gang. Tot dusverre heeft geen enkele Palestijnse organisatie de verantwoordelijkheid ervoor op zich genomen. De studente is volgens de krant Ha'arets verkracht. Verkrachtingen passen niet in het patroon van door het moslim-fundamentalistische Hamas uitgevoerde moordaanslagen.

Israelische veiligheidsdiensten hebben weken geleden gewaarschuwd voor een reeks nieuwe aanslagen door Hamas om een Israelisch-Palestijns akkoord te torpederen. Mocht de komende dagen blijken dat de moord op de twee studenten inderdaad een terroristische aanslag is, dan zou premier Ehud Barak volgens de Israelische pers van vandaag deze week willen afzien van het tekenen van een akkoord met de Palestijnen.

De moord komt op een gevoelig moment in de Israelisch-Palestijnse onderhandelingen over de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen door Israel. Diepgaande meningsverschillen tussen beide partijen over deze kwestie zijn het voornaamste struikelblok op weg naar een akkoord. De moord schept in Israel - nog voordat definitief vaststaat wat de achtergrond is - een sfeer tegen vrijlating van Palestijnse gevangenen met `bloed aan de handen'. In de kranten verschijnen vandaag bij de berichtgeving over de moord advertenties waarin op premier Barak een beroep wordt gedaan géén terroristen vrij te laten.

Donderdag wordt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, in Israel verwacht om notie te nemen van de tot dusverre gemaakte vooruitgang in de onderhandelingen over de uitvoering van het Wye akkoord. Een Egyptische topdiplomaat heeft deze week tussen de Palestijnse leider Arafat en premier Barak bemiddeld. Vandaag wordt Arafat door de Egyptische president Mubarak ontvangen. Deze wenst dat een nieuw Israelisch-Palestijns akkoord donderdag in Alexandrië in aanwezigheid van minister Albright door Arafat en Barak wordt getekend.