Internationale beurzen

LONDEN

Telecom-aandelen, waaronder die van British Telecom en Vodafone, leidden de FTSE-index vanmorgen naar beneden. Het lagere slot van Wall Street, waar de koersen vrijdag ook al daalden, was de voornaamste oorzaak. Rond het middaguur stond de index 1,1 procent lager op 6307 punten.

FRANKFURT

Ook de stemming in Frankfurt was slecht. Rond het middaguur was er 2,3 procent van de koersen af, met een DAX-index op 5271 punten. Supermarktconcerns Metro en Karstadt ontsnapten aan de trend en noteerden licht hoger. Zij profiteerden opnieuw van de megafusie van twee Franse branchegenoten.

PARIJS

De fuserende supermarktconcerns Carrefour (plus 6,1 procent) en Promodès (plus 5,9 procent) zorgden ook in Parijs zelf voor het goede nieuws. Voor het overige kon ook de Franse beurs niet aan de negatieve stemming op de internationale beurzen ontsnappen. De CAC-index was 1,5 procent lager op 4588 punten.

TOKIO

Onder invloed van een nieuw verlies van Wall Street en uit vrees voor een stijgende koers van de yen daalde het Nikkei-gemiddelde met 2,7 procent tot 17.436,56 punten. De beurs van Seoul moest met een daling van 4,7 procent nog meer prijsgeven dan Tokio. In Hongkong ging de Hang Seng 1,5 procent terug. Ook de beurzen van Australië en Singapore daalden, beide met 1,4 procent.

NEW YORK

Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 176,04 punten (1,59 procent) tot 10.914,13. Daarmee kwam het verlies sinds het recordslot van vorige week woensdag op ruim 3,6 procent. De oorzaak was ook nu weer de stijgende rente op de kapitaalmarkt.