`Geld voor verwerking varkensmest'

Als de overheid de komende zes jaar in het totaal bijna een miljard gulden betaalt, kunnen de boeren hiermee apparaten aanschaffen die varkensmest verwerken. De vervuilende mineralen (zoals stikstof, ammoniak en nitraat) worden dan buiten de landbouw gebracht of verdringen kunstmest. Dat stelde W. van den Brink, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gisteren tijdens een presentatie van het plan `Mineralen, no problem'. Volgens Van den Brink is de overheid goedkoop uit met zijn plan. Als deze voor hetzelfde deel mestrechten wil opkopen, zouden de kosten ten minste 1,6 miljard gulden bedragen. ,,Voor minder miljoenen kan de overheid het beoogde milieudoel bereiken.'' Minister Brinkhorst van Landbouw legt momenteel de laatste hand aan zijn strengere mestbeleid. (ANP)