Geheim leger oefende in Zwitserse Alpen

Natuurlijk was Dino Bellasi geen betrouwbare getuige in de zaak tegen zichzelf. De kans dat de man, boekhouder bij de Zwitserse geheime dienst, die een paar weken geleden werd gearresteerd wegens verduistering van meer dan tien miljoen gulden de waarheid sprak leek klein. Het was onwaarschijnlijk dat hij met dat geld in opdracht van zijn superieuren in het geheim een legertje moest samenstellen – naar het voorbeeld van het schaduwleger P-26 dat ten tijde van de koude oorlog bestond.

De 39-jarige Bellasi – een schaal 18 ambtenaar – had zich omringd met dure auto's en dito vrouwen, bewoonde een prachtige villa en wekte kortom de indruk dat hij die miljoenen voor zijn eigen genot aanwendde. Maar SonntagsBlick, de krant die als eerste kwam met het verhaal dat Bellasi in het geheim een wapenarsenaal had aangelegd, onthulde dit weekeinde dat in 1997 met die wapens ook flink geoefend zou zijn, hoog in de bergen bij Andermatt, door een geselecteerd groepje militairen. De beschuldigingen aan het adres van Bellasi's chef, Peter Regli, nemen toe. Hij zou ook de schietoefening hebben georganiseerd.

De regering is tot nu toe terughoudend met informatie, maar openbaar aanklager Felix Bänziger heeft schoorvoetend moeten toegeven dat de federale politie ,,iemand heeft ondervraagd, die beweert dat er tijdens een militaire oefening wapens zijn gebruikt, die volgens hem uit de collectie van de heer Bellasi stamden''. Een meerderheid van de Zwitsers, blijkt uit een opiniepeiling, heeft onvoldoende vertrouwen in het justitieel onderzoek van de Zwitserse regering zelf en wil een parlementaire enquête.