Eén op tien mensen is vorig jaar minder vlees gaan eten

Mensen gaan minder vlees eten, zo blijkt uit onderzoek. Maar het is nog te vroeg om te spreken van een trend.

Ruim een op de tien Nederlanders is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten. Een dergelijk besluit is vooral ingegeven uit gezondheidsoverwegingen of beïnvloed door de recente schandalen over de productie van vlees.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB). De informatie is afkomstig uit een per computer uitgevoerde rondvraag onder een representatieve groep van 1.512 Nederlanders.

De cijfers wijken af van informatie zoals die regelmatig wordt gepresenteerd door de vleesindustrie. Eerder deze maand meldden bijvoorbeeld de productschappen voor vee, vlees en eieren dat de verkoop van kip zich weer volledig heeft hersteld van de dioxinecrisis in België.

Een op de vijf Nederlanders eet drie dagen of meer per week geen vlees. Het aantal vegetariërs is 2,1 procent. Vleeseter noemt 35,3 procent van de ondervraagden zich. Degenen die weinig of geen vlees eten zijn relatief vaker hoog opgeleid en ouder dan 55 jaar. Bij gezinnen met kinderen staat vlees wel vaak op tafel.

Het vleesonderzoek is uitgevoerd in opdracht van het geheel vernieuwde tijdschrift Sla Etcetera. Het blad beoogt de lezer ,,alternatieven te bieden op het gebied van lekker eten zonder vlees, vis of gevogelte''. De redactie van Sla ziet in de uitkomsten van het onderzoek ,,een bevestiging van het feit dat consumenten steeds kritischer denken over het consumeren van vlees en dat er een onomkeerbare tendens is waarin steeds meer mensen zich tot de vleesverlaters rekenen''.

Onderzoekster C. Vis van de KUB vindt die conclusie te voorbarig. ,,Het is nog te vroeg om uit deze uitkomsten een trend af te leiden. Dan zou je vaker en over een langere periode een dergelijke rondvraag moeten houden.''

De hoofdredacteur van Sla, Ellen Ruwe, zegt dat de uitkomsten haar eigenlijk ook een beetje tegenvallen. ,,Het is niet gigantisch opzienbarend'', zegt ze ,,maar het is slechts een kwestie van tijd.'' Steeds meer mensen zullen volgens haar steeds minder vlees eten.

Ruwe – part-time vegetariër want ,,soms gaat er nog eens een spekje doorheen'' – zegt dat er in Nederland een doelgroep is van ongeveer 300.000 mensen die graag een magazine lezen met veel aandacht voor vegetarisch eten. ,,Als tien procent van die groep zich op Sla abonneert zijn we uit de kosten.''

Het vorige Sla dat twee jaar geleden werd opgericht ,,door mensen uit de dierenbevrijdingswereld'' dreigde eerder dit jaar ter ziele te gaan door een gebrek aan lezers. Dat kwam volgens Ruwe omdat het magazine toen ,,te veel een geitewollensokkenblad'' was. ,,Nu is het een flitsend culinair blad voor mensen met hoge inkomens die van uiterlijk vertoon houden''.

Het eerste nummer van het nieuwe tijdschrift is vanmiddag in Amsterdam gepresenteerd door de nieuwe aandeelhouders: ondernemer Eckart Wintzen en uitgever Derk Sauer. De twee mannen, beiden vleesverlaters, hielden een kookwedstrijd die gepresenteerd werd door ex-Dolly Dot Angela Groothuizen.