Een op drie kijkers zapt bij reclame

Wasmiddelen- en maandverbandreclames worden door veel televisiekijkers op de koop toegenomen. Tijdens de reclameblokken schakelt maar krap 30 procent van de kijkers over naar een andere zender. De spotjes zelf zijn niet zozeer bepalend voor het zapgedrag. Belangrijker zijn de programma's rondom de blokken. Kijkers laten zich bovendien nauwelijks beïnvloeden door het soort product dat in de reclames wordt aangeprezen, stelt onderzoeksbureau Intomart. ,,Kijkers mogen zich misschien ergeren aan reclame voor bepaalde producten of de mate waarin zij keer op keer met sommige grijsgedraaide commercials worden geconfronteerd, zij laten zich er niet door wegjagen'', aldus onderzoeker L. Meurs. Hij hoopt donderdag aan de Universiteit van Amsterdam op dit onderwerp te promoveren.