Dieptepunt

DE CAMPAGNE voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is begonnen. Het niveau waarop dit gebeurt, belooft weinig goeds voor de stembusstrijd over de opvolging van Bill Clinton. George W. Bush, Republikein, gouverneur van Texas, gaat voorlopig op kop, maar de media zagen hem dagelijks door over zijn vrolijke jeugd van drank, drugs en vrouwen. Alsof niemand iets heeft geleerd van Monicagate. Een tijd lang heeft Bush jr. de poorten gesloten kunnen houden, maar inmiddels heeft hij erkend dat hij al jaren lang niet meer heeft geslikt, gesnoven of gespoten. Met die uitspraak heeft de kandidaat toegegeven aan de druk van de media om het politieke debat te reduceren tot de persoonlijke levensstijl van de onder vuur liggende politici.

De Amerikaanse verkiezingscampagnes gaan steeds minder over beleidsplannen en steeds meer over wat een politicus kan worden aangewreven. Daarmee houden niet alleen de media zich bezig, maar ook de kandidaten onderling. Steve Forbes en George Bush hebben het vorige week bekend geworden schandaal rondom het witwassen van Russisch geld via een New-Yorkse bank aangegrepen om de reputatie van vice-president Al Gore, voor de Democraten de gedoodverfde opvolger van Clinton, eens flink onderuit te halen. Het verband is vergezocht. En niemand heeft Gore beschuldigd van betrokkenheid bij het schandaal. Maar zijn nauwe relatie met ex-premier Tsjernomyrdin, overigens geheel binnen de hem door de president verstrekte opdracht, gebruiken zijn tegenstanders nu tegen de vice-president.

NATUURLIJK VALT er een debat te voeren over de relatie met Rusland en de manier waarop geprobeerd is dat land met veel geld en goede woorden op de been te helpen. Bekend is dat het gevoerde beleid geen onverdeeld succes is en dat op mafiose wijze met verleende kredieten is omgesprongen. Maar een politicus die het presidentschap van de Verenigde Staten ambieert, zal toch ook iets moeten zeggen over hoe het dan wel moet en wat de consequenties van een eventueel alternatief zouden kunnen zijn. Op dit moment dreigt de campagne al in de beginfase een dieptepunt te bereiken. Geen geruststellende constatering omtrent de ,,onmisbare natie''.