De Waarheid 2

Aaltje Mirodze en Kozakken-opa zitten er een beetje naast: de Russen landden pas op 12 of 13 september 1799 in Den Helder en waren pas op 14 september in de buurt van Callantsoog, waar de Engelsen niet op 21 maar op 27 augustus waren geland.

Met zijn vergelijking van situaties zit Cees Stam `De Waarheid' (NRC Handelsblad, 23 augustus) er heel wat verder naast: de Georgiërs waren deel van de Duitse bezettingsmacht op Texel, die in april 1945 de naderende ondergang van Hitler-Duitsland probeerden te verhaasten door tegen hun collega-bezetters in opstand te komen en vervolgens door die collega's werden afgemaakt.

De Russen van 1799 daarentegen waren deel van een geallieerd invasieleger, dat gezamenlijk Napoleon bestreed nog voordat hij aan zijn rampzalige veldtocht naar Moskou begon in 1812. En de Engelsen lieten hun strijdmakkers niet in de steek, maar evacueerden hen met het restant van hun eigen troepen na de nederlaag in oktober 1799.

De Russen kregen tijdelijk onderdak in Guernsey en Jersey, omdat de Engelse Grondwet hun legering in Engeland zelf niet toestond.

De enige overeenkomst tussen de actie van de Georgiërs in 1945 en die van de Russen (en Engelsen) in 1799 is dat hun actie te vroeg kwam, veel gesneuvelden tot gevolg had en een `monumentje' opleverde voor hun toen nog vruchteloze poging buitenlandse bezetters Nederland uit te werken.

    • Drs. H.M.P. Muller