Davis-Cupspelers foeteren op Krajicek

Met zoveel twijfels beweegt Richard Krajicek zich momenteel door het tenniscircuit dat hij op de US Open zelfs opzag tegen een duel met de nummer 703 van de wereldranglijst. Na zijn vlotte ouverture tegen de pas 17-jarige Phillip King (6-1, 6-4 en 6-0) erkende Krajicek schoorvoetend dat hij vanwege zijn miserabele prestaties van de afgelopen maanden is weggelopen voor zijn verantwoordelijkheden als kopman van het Nederlandse Davis-Cupteam. Tot grote ergernis van Sjeng Schalken meldde ook John van Lottum zich zondag bij bondscoach Michiel Schapers af voor de cruciale wedstrijd tegen Ecuador, waarin Nederland volgende maand zijn plaats in de wereldgroep moet verdedigen.

Met hun omstreden besluit de eigen belangen te laten prevaleren boven die van het Nederlandse tennis hebben Krajicek en Van Lottum veel krediet verspeeld bij hun teamgenoten. ,,Ik kan voor hun standpunt geen enkel respect opbrengen'', foeterde Schalken. ,,Wie ben ik om tegen Krajicek te zeggen dat hij moet spelen tegen Ecuador? Maar Richard heeft wel erg veel privileges. Het moet toch een eer zijn om voor het Davis-Cupteam te spelen? Ik kan me niet voorstellen dat voetballers afzeggen voor het Nederlands elftal, omdat het hun carrière zou schaden. Ik sta ook lijnrecht tegenover Van Lottum. Nederland kan nu eenmaal niet net als Amerika of Spanje putten uit het derde garnituur.''

Met een verbeten trek op zijn gezicht kondigde Schalken ,,pittige gesprekken'' aan na de confrontatie met Nicolas Lapentti c.s in Guayaquil. ,,Daar zal ik wel voor zorgen. Ik vind het belachelijk dat spelers afzeggen voor de Davis Cup, terwijl ze zich voor een jaar beschikbaar hebben gesteld. Laat je dan niet selecteren!''

De roemloze nederlaag van Schalken in de eerste ronde van de US Open tegen Lorenzo Manta (6-3, 6-4 en 6-3) zou bijna als een subtiele wraakoefening kunnen worden uitgelegd, want Krajicek komt zijn kwelgeest op Wimbledon nu ook in New York tegen. Ironisch genoeg zou de Zwitserse qualifier op Flushing Meadows de stelling van Krajicek kunnen onderstrepen dat het Nederlandse Davis-Cupteam momenteel ook niets aan hem heeft.

Omstandig legde de nummer 13 van de ATP-ranking gisteravond uit waarom hij begin deze maand is teruggekomen op zijn toezegging ook tegen Ecuador te spelen en hij trok daarbij wijselijk het boetekleed aan. ,,Ik vind de afkeurende reacties logisch en terecht'', zei Krajicek. ,,Natuurlijk stond ik voor het dilemma dat ik het team in de steek zou laten als ik niet zou spelen. Maar ik heb uiteindelijk voor mezelf gekozen. Een lange vliegreis naar Ecuador en spelen op gravel past niet in mijn streven nog iets van dit jaar te maken. Sinds Key Biscayne worstel ik met mezelf, na het graveltoernooi in Rome heb ik zelfs overwogen Roland Garros te laten schieten.''

Na zijn pijnlijke aftocht op Wimbledon dacht Krajicek lang na. ,,Ik kwam tot de conclusie dat ik me beter kan richten op het indoorseizoen, want ook op hardcourt heb ik tot dusverre nog niets laten zien. Siemerink toonde wel begrip voor mijn afmelding. Hij zei: `Als je er niet achter staat, heeft het team ook niets aan je.' Maar wat mij betreft, ben ik volgend jaar wel weer beschikbaar voor het Davis-Cupteam.'' En met de hem typerende zelfspot: ,,Voor mij zou het niet zo'n ramp zijn als we degraderen. In de eerste divisie kan ik misschien een paar potjes winnen.''

Het valt echter te bezien of de rentree van Krajicek met applaus zal worden begroet. Omzichtig trachtte bondscoach Schapers alle partijen met elkaar te verzoenen in de wetenschap dat hij geen enkele invloed heeft op de grillen van zijn spelers. Na het echec tegen Frankrijk leverde Schapers openlijk kritiek op de gebrekkige voorbereiding van zijn pupillen, waarna hij door de privé-coaches van de tennissers onmiddellijk werd teruggefloten. Het kan niet anders of Schapers heeft de afmeldingen van Krajicek en Van Lottum met ingehouden woede geaccepteerd. Edwin Kempes wordt nu aan de selectie toegevoegd, bij gebrek aan beter.

Maar hoe zullen Schalken, Haarhuis en Siemerink reageren als zij Nederland voor de wereldgroep weten te behouden? ,,We kunnen in een lastige situatie terechtkomen als we dan in de eerste ronde tegen een land als België moeten spelen'', zei Schapers. Wellicht wordt op een comeback van Krajicek dan geen prijs gesteld. Een sterk verhaal had Krajicek ook niet. Schalken reist wél naar Guayaquil, terwijl hij in november een operatie aan zijn rechterknie moet ondergaan. Siemerink had ook een legitiem argument voorhanden om zich niet beschikbaar te stellen, want hij moet in de week na de Davis Cup zijn titel in Toulouse verdedigen. Krajicek heeft dan geen toernooi op zijn programma staan.

Van Lottum heeft in dat opzicht meer recht van spreken. ,,Voor Krajicek is de ranking minder belangrijk dan voor mij, ik sta pas aan het begin van mijn carrière'', zei het Nederlandse enfant terrible gisteren na zijn moeizame zege (6-2, 7-6, 4-6 en 7-6) in het duel met de Japanse qualifier Takao Suzuki. ,,Ik vind het unfair dat ik nu in een situatie word gebracht, waarin ik eigenlijk niet mag afzeggen. Ik ben in feite de vijfde man van het Davis-Cupteam, ik schuif slechts op omdat Krajicek niet meedoet. Ik heb geen schuld aan de problemen van de bondscoach.''

Ook Van Lottum kampt momenteel met knieklachten en bovendien bewees hij ook op de US Open dat hij te labiel is voor mentaal veeleisende partijen in de Davis Cup. Op baan 10 van Flushing Meadows gedroeg Van Lottum zich weer eens als de bad boy van het circuit. In een slechte imitatie van John McEnroe incasseerde hij een waarschuwing én een strafpunt vanwege obsceen taalgebruik en het gooien met zijn racket. Van Lottum was slechts één stap van diskwalificatie verwijderd. In de opwindende tiebreak van de vierde set, waarin Van Lottum met 13-11 ontsnapte, werd het een Japanse toeschouwer te veel. Hij toonde de Nederlander uitdagend een gepriemde middelvinger, waarna Van Lottum vergeefse pogingen deed de man te laten verwijderen.

    • Robèrt Misset