Bonden: banenverlies VNU

De journalistenvakbond NVJ en FNV Kiem (kunsten, informatie en media) vrezen dat bij de verkoop van de kranten van VNU drie- tot vijfhonderd banen verloren zullen gaan. De bonden houden hierover vrijdag een actiebijeenkomst, waardoor de kranten zaterdag waarschijnlijk alleen een noodeditie kunnen uitbrengen.

De krantendivisie van uitgever VNU, met titels als BN De Stem en De Gelderlander, staat sinds enkele weken in de etalage. VNU gaat zich concentreren op nieuwe media, direct marketing en het uitgeven van tijdschriften. Uitgevershuizen als Wegener Arcade (Utrechts Nieuwsblad, Arnhemse Courant) en De Telegraaf (de Gooi- en Eemlander, Limburgs Dagblad) worden genoemd als mogelijke kopers van (een deel van) de VNU-kranten. ,,Wegener en De Telegraaf zullen synergievoordelen willen behalen door krantentitels in elkaar te schuiven. Dat kost honderden banen'', aldus een woordvoerder van FNV Kiem, de vakbond die bij VNU grafisch personeel (drukkerij, opmaak) en de advertentieverkopers organiseert. Het banenverlies dreigt niet alleen bij de VNU-kranten, maar ook voor personeel van de uitgever die de kranten overneemt.

Samen met de journalistenvakbond NVJ houdt FNV Kiem vrijdag een actiebijeenkomst in de drukkerij van Brabant Pers in Best. ,,De journalisten die daarbij aanwezig zijn, zullen vrijdag geen artikelen schrijven. Daardoor zullen er in de krant van zaterdag witte plekken staan'', aldus de woordvoerder. Ook het grafisch personeel zal niet op volle sterkte werken. ,,De kranten zullen wellicht niet volledig verschijnen, maar in noodedities.'' De vakbonden staan ,,zeer kritisch'' tegenover de ,,uitverkoop'' van de VNU-dagbladengroep. Vrijdag bespreken ze met hun leden of verdere acties zullen volgen. De bonden tonen zich verbolgen dat VNU hen niet heeft geïnformeerd. ,,Tot vandaag hebben we nog helemaal niks van VNU gehoord'', aldus de woordvoerder van FNV Kiem.