Beveiligingslek bij gratis e-maildienst

Door een beveiligingslek waren gisteren alle gegevens openbaar van de veertig miljoen abonnees van de gratis e-maildienst Hotmail van Microsoft. Gratis e-maildiensten als Hotmail en Freemail, die zichzelf via advertentie-inkomsten en de verkoop van marketinggegevens bedruipen, zijn erg populair onder Internetgebruikers. Via verschillende websites konden Internetgebruikers van over de hele wereld de persoonlijke e-mail lezen van Hotmail-abonnees. Daarvoor was geen wachtwoord nodig. Het was voldoende om een gebruikersnaam in te vullen.

Het lek werd ontdekt en via de Zweedse krant Expressen openbaar gemaakt door een Zweedse hackersgroep die zichzelf Hack Unite noemt. Volgens een woordvoerder, de 21-jarige computerprogrammeur Lasse Ljung uit Gothenborg, heeft een groep van acht computerdeskundigen het lek aan het licht gebracht om aandacht te vragen voor de slechte beveiliging van de producten en diensten in Microsoft. Dit verklaarde Ljung in een interview met de Internetnieuwsdienst Wired News. De Amerikaanse softwaregigant komt regelmatig in opspraak wegens beveiligingslekken in besturingssystemen en browsers.

Toen het lek bekend werd en talloze nieuwsgierige Internetgebruikers probeerden in te breken in de elektronische postbussen van Hotmail-abonnees heeft Microsoft de dienst enige tijd uit de lucht gehaald. Via andere websites was het echter nog mogelijk om de e-mail te lezen. Volgens Microsoft is het lek inmiddels gedicht en is het veilig om Hotmail te gebruiken. In een persbericht op de Hotmail-website doet Microsoft het lek af als een klein serviceprobleem en spreekt het bedrijf van ,,mogelijke beveiligingskwetsbaarheid''.