Antisemitisch Roemeens blad aangepakt

In Roemenië wordt – eindelijk – iets ondernomen tegen het fel antisemitische blad Atac la persoana. In Boekarest staat de net vorige week afgetreden adjunct-hoofdredacteur van het blad, Mihai-Bogdan Antonescu, terecht. Hij gaf gisteren toe jarenlang antisemitische artikelen te hebben geschreven – volgens de openbare aanklager zeker vijftig, onder tien verschillende namen – maar zei dat te hebben gedaan op bevel van de eigenaar van het blad, Dumitru Dragomir. In een van die artikelen omschreef Antonescu joden als ,,virtuele zeep'', een verwijzing naar de nazi-praktijk, zeep te fabriceren uit het lichaamsvet van vermoorde joden.

Atac la persoana kan al jaren ongestraft zijn gang gaan met een rabiaat antisemitisme, ondanks juridische klachten van de kleine joodse gemeenschap en ondanks de vaststelling (in het blad Evenimentul Zilei, inmiddels al anderhalf jaar geleden) dat het ,,een zondvloed van haat'' in zijn kolommen stopt en ,,alle internationale en Roemeense wetten schendt''. Eind vorig jaar stelde de woordvoerder van de Roemeense regering, Rasvan Popescu, dat Atac la persoana ,,onaanvaardbare en ongrondwettige antisemitische aanvallen'' lanceert en dat de regering ,,geen antisemitische en xenofobe uitlatingen tolereert''. Maar de justitie deed niets. Protesten, onder anderen van de Israelische ambassadeur, werden door het blad beantwoord met het argument dat de artikelen in het blad nu eenmaal ,,in metaforische stijl'' zijn geschreven.

Het blad publiceerde een lijst van tweehonderd Roemeense joden, voorzien van een gele davidster, stelde vast dat die ,,overal zijn geïnfiltreerd'' en zich schuldig maken aan ,,affairisme, expansionisme en sectarisme''. Onder de genoemden bevonden zich oud-premier Petre Roman, oud-minister van Buitenlandse Zaken Adrian Severin en veel prominente schrijvers, zakenlieden, journalisten en kunstenaars. ,,Het joodse expansionisme belegert de sociale, economische en culturele instanties in een uitputtingsoorlog'', aldus het blad, dat ook eens schreef te betreuren dat er in Roemenië niet genoeg prikkeldraad en Zyklon-B voorhanden is om dat ,,joodse expansionisme'' te bestrijden.

Drijvende kracht en financier van Atac la persoana is eigenaar Dumitru Dragomir, die tevens een van de drie vice-voorzitters is van de Roemeense voetbalbond. Naar aanleiding van het proces tegen ex-adjunct-hoofdredacteur Antonescu heeft de wereldvoetbalbond FIFA inmiddels de Roemeense bond gevraagd een onderzoek in te stellen naar Dragomirs blad.

Atac la persoana is maar één van de bronnen van antisemitische publicaties in Roemenië. Het land kent ook een Roemeense Ecologische Vereniging, die zich onder ene Eduard Victor Gugui weinig met ecologie maar veel met antisemitisme bezighoudt. Gugui leidt Baricada, een blad dat grossiert in antisemitische uitvallen en dat opkomt voor de rehabilitatie van Corneliu Zelea Codreanu, leider van de beruchte vooroorlogse fascistische IJzeren Garde. Roemenië kent ook een Nationale Centristische Unie, waarin diverse antisemitische groepen samengaan.