Zoon Suharto voor Hof

Hutomo `Tommy' Mandala Putera, de jongste zoon van oud-president Suharto van Indonesië, is vandaag officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie.

De aanklagers in Jakarta eisten twee jaar cel. `Tommy' is het eerste lid van de familie dat officieel wordt aangeklaagd. Hij zou, samen met een zakenpartner, in 1997 betrokken zijn geweest bij een dubieuze land-aankoop. De overeenkomst kostte de staat bijna 11 miljoen dollar, terwijl ze `Tommy' zelf tenminste enkele miljoenen opleverde.

De aanklager verklaarde vanmorgen tegenover het hof dat de verdachte belangrijke anti-corruptie wetten heeft geschonden. Hij kan daarvoor maximaal twintig jaar cel krijgen.

Het is nog niet zeker of het Hof de zaak zal doorzetten en een vonnis zal uitspreken.

Andere kinderen van Suharto zijn al eerder beschuldigd van corruptie. Die beschuldigingen, die met name na het aftreden van Suharto vorig jaar steeds vaker klonken, hebben nog niet geleid tot een rechtszaak.

Zowel `Tommy' als de andere Suharto-kinderen hebben alle gevallen van corruptie steeds ontkend. De zaak krijgt veel aandacht, niet alleen door de familie-achtergrond van de verdachte maar ook omdat de Indonesische economie al geruime tijd in zeer slechte staat verkeert.(AP)