Winstdaling voor Schiphol

De nettowinst van Schiphol is in de eerste helft van dit jaar gedaald met 9 procent tot bijna 144 miljoen gulden. Het luchthavenconcern heeft dit vanochtend bekendgemaakt. Volgens Schiphol is de daling te wijten aan de kosten voor een lopende reorganisatie die het afgelopen halfjaar als buitengewone last zijn afgeschreven. Zonder deze buitengewone last zou de nettowinst met 30 procent zijn gestegen tot 205 miljoen.

Schiphol is minder optimistisch over het lopende jaar dan een paar maanden geleden. Bij de presentatie van de jaarcijfers ging de directie nog uit van een belangrijke winststijging, hetgeen in de praktijk een toename betekent van 12 tot 20 procent.

Bij het uitspreken van die optimistische verwachting medio april was echter nog niet duidelijk wat er zou gebeuren met de tax free verkopen binnen de Europese Unie die inmiddels (sinds juli) zijn afgeschaft.

In de jongste winstverwachting is rekening gehouden met een positief effect door de toename van het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen. In het eerste halfjaar van 1999 steeg het aantal passagiers met 6,7 procent tot 17,1 miljoen. (ANP)